hr | en

Na današnji dan, 16. prosinca 1991. godine počinjen je zločin nad Hrvatima u glinskom selu Joševica. Iako je od zločina nad 21 civilnom osobom prošlo 22 godine, žrtve su i dalje bez pravde a počinitelji su još uvijek nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima.

Žrtve, tog 16. prosinca su bile uglavnom žene starije životne dobi, njih 14, a usmrćeno je i četvero mlađih osoba, među kojima i troje braće Šiftar, od kojih je najmlađi Pavao imao 15 godina.

U okupiranoj Joševici u periodu od 1991. do 1994. usmrćeno je još desetoro mještana, uglavnom civilnih žrtava za čija usmrćenja počinitelji također nisu sankcionirani.

Usprkos optužnice, koju je ŽDO u Sisku podiglo 21. listopada 2010. a pred Županijskim sudom u Sisku i to protiv šestorice državljana Republike Srbije te Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina između Državnog odvjetništva RH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, pravda za žrtve je još uvijek na čekanju.

O detaljima u vezi zločina počinjenih na današnji dan 1991. u selu Joševica, imenima žrtava i okolnostima njihova stradanja kao i obavezama koje proizlaze temeljem suradnje tužiteljstava Hrvatske i Srbije, više u priopćenju koje se nalazi u nastavku.