hr | en

Postupak protiv Dušana Žarkovića, Bogdana Jednaka i Dušana Martića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Dana 17.02.2020. na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje trojici gore navedenih optuženika. Sva trojica su nedostupni hrvatskom pravosuđu pa se kazneni postupak provodi u njihovoj odsutnosti.

Na teret im se stavlja počinjenje ratnog zločina protiv civila (članak 1290. st. 1. OKZ RH), odnosno ubojstvo Nikole Kreštalica (usmrćen iz vatrenog oružja), Đure i Gine Kreštalica (živi spaljeni), 6. studenom 1991. u Joševici.

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Vijeće za ratne zločine: sudac Zdravko Majerović, predsjednik, sutkinje Dušanka Zastavniković Duplančić i Erna Draženčić, članice

Optužnica: Županijskog državno odvjetništvo u Sisku, K-DO-2/08 od 11. listopada 2010.

Zastupnica optužbe: Marijana Matijević Pišonjić, zamjenica Županijske državne odvjetnice u Sisku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civila, čl. 120. st. 2. OKZ RH

Optuženici: Dušan Žarković, Bogdan Jednak, Dušan Martić, nedostupni, sudi im se u odsutnosti

Žrtve – usmrćeni: Nikola Kreštalica (usmrćen iz vatrenog oružja), Đuro i Gina Kreštalica (živi spaljeni)

Nepravomoćna presuda donesena je 13. srpnja 2020. Trojica optuženika,  Dušan Žarkovi, Bogdan Jednak i Dušan Martić, osuđeni su na po deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

Vrhovni sud je na sjednici održanoj 27.11.2020. slijedom žalbe tužiteljstva, preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te optuženike za kazneno djelo iz članka 120. st.2. OKZ RH za koje su prvostupanjskom presudom oglašeni krvim, na temelju istog zakonskog propisa osudio na kazne zatvora u trajanju od po petnaest (15) godina svakog od njih.

Razmatrajući pobijanu presudu u odluci o kazni, Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao sud drugog stupnja, prihvatio je žalbu državnog odvjetnika nalazeći da su otegotne okolnosti utvrđene po prvostupanjskom sudu podcijenjene, s obzirom na pogibeljnost ovog kaznenog djela, iskazanu upornost i okrutnost u njegovu počinjenju.