hr | en

Zagreb, 07. listopada 2021.

Vrhovni sud je nakon javnog djela sjednice dbio žalbu državnog odvjetnika kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Naime, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu, na temelju čl. 453. toč.3. Zakona o kaznenom postupku (“Narodne novine” broj 152/08., 76/09., 80/11., 91/12.-odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 143/12., 56/13., 145/13., 152/14. i 70/17.- dalje: ZKP/08.), opt. Dušan Žarković Ž., opt. Bogdan. Rebrača i opt. Milan Drljača (suđenjem u odsutnosti) oslobođeni su od optužbe da bi počinili kazneno djelo iz čl. 120. st. 1. OKZRH.

Protiv ove presude žalbu je podnio državni odvjetnik zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske dostupna je dolje niže.

Zagreb, 13. lipnja 2019.

Na Županijskom sudu u Zagrebu trojica optuženika, nekadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, zbog nedostatka dokaza oslobođeni su optužbe da bi ubojstvom Štefice Dujmović počinili ratni zločin protiv civila, opisan u članku 120. stavku 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Optužene Dušana Žarkovića, Bogdana Rebraču i Milana Drljaču protiv kojih je prvostupanjski postupak proveden u odsutnosti, optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, tereti i za pljačku imovine civilnog stanovništva.

OPĆI PODACI:

Županijski sud u Zagrebu

Vijeće: Ivan Turudić, predsjednik vijeća

Optužba: Stipe Vrdoljak, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Sisku

Optuženici: Dušan Žarković, Bogdan Rebrača, Milan Drljača – nedostupni pravosuđu RH, sudi im se u odsutnosti

Žrtva: Štefica Dujmović, ubijena