hr | en

Postupak protiv Dragoljuba Aranđelovića, za kazneno djelo genocida iz čl. 119. OKZ RH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta: K-23/94

Raspravno Vijeće: sudac Damir Krahulec, predsjednik Vijeća, sudac Zvonimir Matijatko, član Vijeća, suci porotnici Marija Opančar, Filip Nekić i Jelka Momić, članovi Vijeća

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku broj DO-K-253/91 od 23. veljače 1994. godine

Kazneno djelo: genocid iz čl. 119. OKZ RH

Optuženik: Dragoljub Aranđelović, nedostupan

Braniteljica optuženog: Dubravka Pešo, odvjetnica iz Osijeka

Žrtve:

– protjerani: 4679 osoba s područja Iloka, od čega 4450 Hrvata

– ubijeni: 69 mještana Lovasa i neutvrđeni broj mještana Bapske

 teško tjelesno ozlijeđeni: 33 mještana Lovasa

PRESUDA (SAŽETAK)

Presudom Županijskog suda u Osijeku od 14. svibnja 2001. okr. Dragoljub Aranđelović proglašen je krivim što je tijekom listopada 1991. godine kao zapovjednik Novosadskog korpusa, u činu general-majora:

– s ciljem da na području grada Iloka potpuno uništi nesrpsko stanovništvo, posebice hrvatsko, naredio da se stanovništvo prinudno raseljava, pa je Ilok napustilo najmanje 4679 osoba, od čega 4450 Hrvata, i prešlo na slobodno područje RH, čime je počinio kazneno djelo genocida;

– naredio svojim podređenim postrojbama da iz raspoloživog artiljerijskog oružja napadnu naselja Lovas, Šarengrad i Bapsku, u kojima je pretežno živjelo hrvatsko stanovništvo, a zatim i da ih, zajedno s njemu podređenim četničkim postrojbama, osvoje, iako je znao da se u ovim mjestima ne nalaze vojni objekti, pa je uslijed granatiranja te prilikom ulaska ovih postrojbi i za vrijeme okupacije ubijen veći broj civilnih osoba, i to u Lovasu 69, dok su 33 osobe teško tjelesno ozlijeđene, a srušena je i zapaljena Katolička crkva, proizvodni pogon tvornice obuće “Borovo”, dok su kuće mještana hrvatske nacionalnosti opljačkane, u Bapskoj je ubijen točno neutvrđen broj civila, a srušena je crkva, banka, pošta, mjesni ured, zgrada “Agrokomerca, zgrada “Vupika”, a u Šarengradu je oštećen veći broj stambenih kuća, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Za počinjenje kaznenog djela genocida utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od 15 godina, a za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kazna zatvora u trajanju od 20 godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

Presudu Županijskog suda u Osijeku broj K-23/94-70 od 14. svibnja 2001. godine možete pogledati ovdje.