hr | en

Dana 13. srpnja 2015. godine opt. Zoran Dmitrović oslobođen je optužbe za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina iz cl. 91. st.2. točka 21. KZ -a (KZ/2013) 

Optuženik se temeljem načela lex mitior teretio po novom Kaznenom zakonu  koji je na snazi od 2013. i koji je blaži od zakona koji je tepore criminis bio na snazi. 

Optužnica se odnosila na razdoblje od listopada do prosinca 1993. kada je optuženik na stražarskoj poziciji navodno tukao i zlostavljao dvoje civilnih zatočenika u glinskom zatvoru. Jednog je udario u glavu i usta pri tom mu izbivši zub te u predjelu međunozja dok je drugog u dva maha ošamario i tukao rukama po tijelu. 

Sud je u siječnju 2015. godine u odnosu na I. opt. Miroslava Hasića odbio optužbu svodeći inkriminaciju na oružanu pobunu obuhvaćenu Zakonom o oprostu dok je u odnosu na II. opt. Zorana Dmitrovića izrekao oslobađajuću presudu. 

Vrhovni sud predmet je uputio na ponovno suđenje i odluku prvenstveno zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. 

U ponovljenom postupku optuženik je oslobođen optužbe zbog nedostatne kriminalne količine potrebne za počinjenje kazneno djelo ratnog zloćina.