hr

Zagreb, 19.03.2021.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započela je rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Vlade Čupovića i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ RH.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, podignuta u studenom 2015., tereti deset državljana Republike Srbije i jednog državljanina Republike Hrvatske, da su kao pripadnici paravojnih formacija TO Glina, polovicom listopadu 1991., u Glinskom Novom Selu, usmrtili 31 osobu, među kojima je bila i maloljetna djevojčica.

Od jedanaest optuženika, hrvatskom pravosuđu dostupan je opt. Mile Paspalj. Kaznenih postupak se protiv ostalih provodi u odsutnosti na temelju Rješenja izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu broj Kv-rz-13/18 od 26. listopada 2018., koje je postalo pravomoćno 23. siječnja 2019.

Činjenični i pravni opis kaznenog djela:

 • Okrivljenike (od drugog do jedanaestog) se tereti da su kao pripadnici TO Glina sa zapovjednikom Izviđačko-diverzantske grupe TO Glina (poručnik JNA) danas pokojnim D. M. neutvrđenog dana polovicom listopada 1991. godine u Glinskom Novom Selu za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske  i JNA te srpskih paravojnih formacija; po zapovjedi prvookrivljenika (komandanta Teritorijalne obrane Glina) da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta; rasporedili se po mjestu, istjerali sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. Navedeno su učinili nakon što ih je prethodno jedanaestookrivljeni doveo do Glinskog Novog Sela. Potom je trećeokrivljeni u kuću, u koju su zatvorili žene, iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio projektil uslijed čega se navedena kuća zapalila, dok su u muškarce i pokojnog maloljetnog K. Š. pucali iz svog osobnog naoružanja. Okrivljenike se tereti da su na opisani način usmrtili 31 osobu.
  Trećeokrivljenika (1966.) se tereti da je neutvrđenog dana polovicom studenog 1991. godine u mjestu Prekopa; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; u trenutku kad je pored ceste zatekao jednu žensku civilnu osobu, pucao u nju iz automatskog pištolja marke „škorpion“ te ju tako usmrtio.

  OPĆI PODACI

  Toponim: Zločin u Glinskom Novom Selu, opt. Vlado Čupović i dr.

  Županijski sud u Zagrebu

  Broj predmeta: 13K-rz-3/2016

  Vijeće za ratne zločine:

  sutkinja Željka Skomeršić, predsjednica

  sutkinje Renata Pražetina Kaleb i Jadranka Kos, članice

  Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj K-DO-63/14 od 10.11.2015. Optužnica je izmijenjena 15. travnja i 16. svibnja 2016. 

  Optužnicu zastupa Davorka Čolak, zamjenica ŽDO u Zagrebu.

  Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

  Optuženi:

  I. opt. Vlado Čupović, nedostupan

  II. opt. George Nashid Kamal, nedostupan

  III. opt. Bogdan Jednak, zvan Božo i Garavi, nedostupan

  IV. opt. Ljubiša Juzbašić, nedostupan

  V. opt. Zoran Miljević (1973.), nedostupan

  VI. opt. Zoran Miljević (1961.), nedostupan

  VII. opt. Boro Miljević, nedostupan

  VIII. opt. Milan Kraguljac, nedostupan

  IX. opt. Branko Bulat, nedostupan

  X. opt. Milan Karaica, nedostupan

  XI. opt. Mile Paspalj, nazočan, brani se sa slobode

  Obrana:

  za I. opt., odvjetnik Stjepan Babić

  za II. opt., odvjetnik Neven Gotal

  za III. opt., odvjetnik Stipica Akrap

  za IV. opt., odvjetnik Tomislav Kešina

  za V.opt., odvjetnik Enver Vučetić

  za VI. opt., odvjetnik Mario Medak

  za VII. opt., odvjetnik Nenad Sarta

  za VIII. opt., odvjetnik Dragutin Rendelija

  za IX. opt., odvjetnik Lovel Borić

  za X. opt., odvjetnica Jelena Nujić

  za XI. opt., odvjetnik Vladimir Simić

  Žrtve: 

 

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova