hr | en

Na Okružnom sudu u Beogradu u prosincu 2007. godine odbačena je, zbog duševne bolesti optuženog, optužnica Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije podignuta protiv Vladimira Kovačevića “Ramba” zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog granatiranjem Dubrovnika 1991. godine.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnica je podignuta za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Dubrovniku u prosincu 1991., a Kovačeviću se stavlja na teret da su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom i on osobno ispalili više stotina projektila na dubrovački Stari grad, pri čemu su dva civila izgubila život, a tri ozlijeđena, potpuno je izgorjelo i razoreno šest povijesnih spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a, a 46 objekata je oštećeno.

Optužnicu Tužilaštva za ratne zločin Republike Srbije od 26. srpnja 2007. godine možete pogledati ovdje (pdf, 81,4 KB).

OPĆI PODACI

Okružni sud u Beogradu

Odjeljenje: Vijeće za ratne zločine

Optužnica: Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije KTRZ br. 5/07 od 26. srpnja 2007.

Kazneno djelo: Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 2. u vezi st. 1. KZ SRJ, u vezi čl. 22. KZ SRJ (supočiniteljstvo) 

Okrivljenik: Vladimir Kovačević “Rambo”

Žrtve: 
– ubijeni:
 Pavo Urban i Tonči Skočko 
– ranjeni: Mato Valjalo, Ivo Vlašica i Nikola Jović 

TIJEK POSTUPKA

Kovačević je uhićen 2003. godine u Srbiji. Njegovo izručenje Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju odgađano je mjesec dana, zbog psihičkih smetnji.

Vijeće Haškog suda (ICTY) u travnju 2006. godine utvrdilo je procesnu nesposobnost Vladimira Kovačevića “Ramba”, uz obrazloženje da zbog duševne bolesti nije sposoban pratiti suđenje. 
Predmet Kovačević prvi je u kojem je Haški sud utvrdio procesnu nesposobnost optuženog zbog dijagnosticirane duševne bolesti.

Predmet protiv Kovačevića prvi je koje je Haško tužiteljstvo ustupilo srbijanskom pravosuđu. Za isti zločin, granatiranje Dubrovnika, Haški tribunal osudio je generale JNA Pavla Strugara i Miodraga Jokića na osam, odnosno sedam godina zatvora. 

Na Okružnom sudu u Beogradu u prosincu 2007. godine saslušana je vještakinju neuropsihijatricu Gordanu Dedić koja je rekla da okrivljeni boluje od jedne od najtežih trajnih duševnih bolesti i da kod njega neće biti poboljšanja zdravstvenog stanja. 
Na temelju čl. 349. ZKP-a, zbog postojanja okolnosti koje privremeno sprječavaju kazneni progon (duševna bolest paranoidna psihoza), donijeto je rješenje kojim je odbačena optužnica Tužilaštva za ratne zločine. 
Kovačević se nalazio na zatvorenom odjelu psihijatrijske klinike Vojno-medicinske akademije u Beogradu i nije prisustvovao ročištu.