hr | en

Postupak protiv Bobana Arsića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Splitu broj K-DO-103/11 od 14. studenoga 2012. opt. Bobana Arsića tereti se da je 12. siječnja 1992. u Drinovcima, zaseoku Bačići, kod Drniša, kao dragovoljac srpske garde iz SR Jugoslavije uključene u sastav tzv. Teritorijalne obrane Drniš pod jedinstvenim zapovjedništvom tzv. JNA, ubio dvije civilne osobe – bračni par Matu i Mariju Bačić, te da je istog dana maltretirao  i zastrašivao preostale civile u mjestu pa je tako tri civilne osobe postrojio uz jedan zid i iz automatske puške ispalio rafal metaka tek koji centimetar iznad njihovih glava.

Optužnicu pogledajte ovdje.

Napomena:

Tzv. Okružno javno tužilaštvo Knin Republike Srpske Krajine 7. travnja 1995. godine podiglo je optužnicu broj KT-19/95 protiv opt. Bobana Arsića, tereteći ga za usmrćenje Mate i Marije Bačić te zastrašivanje jedne starice. Kazna djela bila su kvalificirana kao ubojstva iz čl. 47. st. 2. t. 5. i izazivanja opće opasnosti iz čl. 184. KZ RSK.

Navedenu optužnicu možete pogledati ovdje.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Splitu

Broj predmeta: K-Rz-8/12

Vijeće za ratne zločine: sudac Zoran Kežić, predsjednik Vijeća, sudac Mlađan Prvan, član Vijeća, sudac Davor Svalina, član Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Splitu broj K- DO-103/11 od 14. studenoga 2012.

Zastupnik optužbe: Zvonko Ivić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku upućen u rad u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st.1. OKZ RH

Optuženik: Boban Arsić, nedostupan

Braniteljica optuženog: Vera Bego, odvjetnica iz Šibenika

Žrtve:

– ubijeni: Mate Bačić i Marija Bačić

– zlostavljani: Ana Bačić pok. Jakova, Milka Bačić pok. Ante i Ana Bačić pok. Pavla

PRESUDA

Dana 12. ožujka 2014. godine Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu optuženog Bobana Arsića proglasilo je krivim i osudilo ga na 20 godina zatvora.