hr | en

Zagreb, 19. lipnja 2020.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je odlučujući o žalbama državnog odvjetnka i branitelja optuženka podnesenim protiv prvostupanjske presude  Županijskog suda u Rijeci od 16. svibnja 2019., u sjednici održanoj 19. lipnja 2020. donio presudu kojom je kao neosnovane odbio žalbe optužbe i obrane te potvrdio prvostupanjsku presudu.

Protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je potvrđena osuda na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, sukladno čl. 490. st. 1.toč. 1. ZKP/08  dopuštena je žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske kao trećestupanjskom sudu u roku od 15 dana, računajući od dana dostave prijepisa presude.

Presuda Vrhovnog suda dostupna je dolje niže.

Rijeka, 16.05.2019.

Vijeće Županijskog suda u Rijeci je nakon provedenog ponovljenog suđenja, u odsutnosti optuženika, opt. Milorada Božića oglasilo krivim i osudilo na 20 godina zatvora dok je opt. Cvijo Baždar oslobođen optužbe.

Podsejćamo, u priješnjem postupku Milorad Božić, nekadašnji pripadnik pričuvnog sastava JNA, na Županijskom sudu u Rijeci, proglašen je krivim i osuđen u odsutnosti na dvadeset (20) godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima. Istovremeno, drugooptuženi Cvijo Baždar, oslobođen je optužbi. Obojica optuženika nedostupna su hrvatskom pravosuđu i nalaze se najvjerojatnije u Srbiji, čiji su državljani.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Jesenka Kovačić navela je da je utvrđeno da je Milorad Božić, zajedno sa sad pokojnim Živkom Lončarom, po naredbi njihova tadašnjeg zapovjednika u postrojbi pričuvnog sastava JNA Nike Borojevića, u kamion ukrcao trojicu civila i uhićenu petoricu pripadnika MUP-a RH, da su ih odvezli na lokaciju Čede Simić baru te ubili iz vatrenog oružja.

Opt. Božiću za ratni zločin nad civilima odmjerena je kazna u trajanju od 15 godina zatvora dok je za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima osuđen na 20 godina zatvora. Objedinjena kazna odmjerena je na 20 godina zatvora i to je maksimalna kazana koje se temeljem zakonskih propisa važećih u vrijeme počinjenje kaznenog djela može izreći.

U obrazloženju presude, sutkinja Kovačić je navela da je u svojoj obrani, iznijetoj pred pravosudnim organima u Srbiji, Božić potvrdio sve navode optužnice o odvođenju osmorice ljudi temeljem naredbe i njihovom ubojstvu, jedino je tvrdio da on nije pucao, nego samo Živko Lončar. No, kazala je sutkinja, svjedoci su tijekom ovog postupka tvrdili da se govorilo kako su obojica pucala te da se i sam Božić hvalio da je ubijao pa je sudsko vijeće utvrdilo da je kriv.

Drugooptuženik Cvijo Baždar je oslobođen krivnje, također zahvaljujući iskazima svjedoka, s obzirom da ga nitko nije dovodio u vezu s tim ubojstvom. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Rijeci Doris Hrast najavio je žalbu na ovu presudu.

Vrhovni sud je na sjednici održanoj 05. prosinca 2018. po službenoj dužnosti ukinuo prvostupanjsku presudu u odnosu na prvooptuženika te naložio ponovno suđenje. Prihvaćena je žalba državnog odvjetnika te je ukinuta prvostupanjska oslobađajuća presuda u pdnosu na drugooptuženika i predmet je vraćen prvostupanjskom vijeću na ponovno suđenje i odlučivanje.