hr | en

Vrhovni sud na sjednici održanoj 31. sibnja 2017. odbio je kao neosnovau žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu od 20 siječnja 2017.

Optuženi Zvezdan Milašin pred Županijskim sudom u Zagrebu oslobođen je optužbe za silovanje i fizičko zlostavljanje civila, u rujnu 1991. u Doljanima.  Prvostupanjski sud utvrdio je da nema dokaza da bi optuženik počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret.  

Glavna rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Zvezdana Milasina, uhićen po internoj tjeralici RH, na graničnom prijelazu, započela je 19. siječnja 2017. Optuženik se kao pripadnik srpske paravojne postrojbe tzv . Teritorijalne obrane Daruvar, pod inkriminacijom za ratni zločin, tereti za fizičko zlostavljanje osmero hrvatskih civila te za silovanje jedne osobe. Zločin je počinjen 16. rujna 1991. u Doljanima.

Nepravomoćnoj presudi prethodio je dokazni postupak održan u dva ročišta. Neposredno je ispitano troje svjedoka, među kojima i svjedokinja – oštećenica. Pročitani su iskazi trojice svjedoka dani tjekom istrage.

Svjedokinja je propisno upozorena na mogućnost ostvarivanja naknade štete, no ostala je uskraćena za informaciju o ostalim postupovnim pravima koja su joj zajamčena temeljem čl. 47. Zakona o kaznenom postupku.   

Inače, glavna rasprava  je trebala započeti 15. prosinca 2016., no odgođena je zbog procesne naravi.

Svjedocima, medju kojima je i žrtva silovanja, prijevoz na pristup ročištima bio je organiziran.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Doljanima

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 5 K-rz-7/16

Vijeće za ratne zločine: sudac Ratko Šćekić, predsjednik vijeća, suci Marijan Garac i Vladimir Vinja, članovi vijeća

Optužnica: ŽDO-a u Zagrebu, K-DO-200/15 od 30. lipnja 2016.

Zastupnik optužbe: Robert Petrovečki, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Zagrebu

Kazneno djelo: ratni zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženik:

Zvezdan Milašin

Branitelji optuženika:

Tomislav Antolin, odvjetnik iz Zagreba
Radovan Dožudić, odvjetnik iz Čazme

Žrtve:
8 žrtava zlostavljanja
1 žrtva silovanja