hr | en

Postupak protiv Ljubinka Radoševića i Vojislava Grčića, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPTUŽNICA (SAŽETAK) 

Optužnicom ŽDO-a u Osijeku okrivljenicima se stavlja na teret da su tijekom kolovoza 1991. godine u Dalju kao pripadnici paravojne Teritorijalne obrane Dalja fizički i psihički zlostavljali članove jedne obitelji zbog njihove hrvatske nacionalnosti. 
Obojicu okrivljenika se tereti da su neutvrđenog dana tijekom kolovoza 1991. godine došli u kuću te obitelji s nekoliko pripadnika TO koji su s uperenim puškama prema svim članovima obitelji, po zapovijedi prvookrivljenika, svezali ruke i stavili nož pod vrat ocu te ga natjerali da zajedno sa suprugom, mlt. kćerkom te mlt. sinom gledaju kako sada jedna pokojna osoba i drugookrivljenik, te potom još jedan nepoznati pripadnik TO, siluju njihovu kćer. 
Prvookrivljenika se tereti da je 1. kolovoza 1991. s nekoliko pripadnika TO razvalio ulazna vrata i nasilno ušao u kuću te obitelji gdje je pred ostalim članovima obitelji udarao šakama i nogama po glavi i tijelu oca, a zatim mu u vrat zabio injekciju s nepoznatim sadržajem te ga tako omamljenog odveli na nepoznato mjesto, dok su ostale članove obitelji zatvorili u drugu kuću. Drugookrivljenika se tereti da je 1. kolovoza 1991. nasilno s jednom sada pokojnom osobom i još jednim nepoznatim pripadnikom TO odveo kćer u blizinu Željezničke stanice i potom je silovali.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH 

Okrivljenici: Ljubinko Radošević i Vojislav Grčić, prisutni

IZVJEŠTAJI S RASPRAVE 

Nismo u mogućnosti izvještavati, jer je s glavne rasprave isključena javnost. 

PRESUDA

Presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku od 4. rujna 2013. godine optuženici Ljubinko Radošević i Vojislav Grčić osuđeni su na 12 godina zatvora svaki.

Vrhovni sud predmet je vratio pred prostupanjski sud na ponovno odlučivanje.

Ponovljeni postupak okončan je 2. lipnja 2015. osuđujućom presudom. Prvooptuženiku je odmjerena kazna u trajanju od 10 godina zatvora , drugoptuženiku u trajanju od 5 godina. 

Vrhovni sud je nakon javne sjednice, održane 15. veljače 2016., potvrdio prvostupanjsku presudu u cijelosti.