hr

Kazneni postupak protiv opt. Đorđe Drpe i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. 

Rasprava pred županijskom sudom u Osijeku započela je 09. studenog 2021. Neposredno su svjedočili Zlatko Halilović i Dalibor Halilović.

Dalibor Halilović zarobljen je u Borovu kao pripadnik HOS-a. Ubrzo je prebačen u Dalj, u kuću s rešetkama na prozorima koja je bila u funkciji zatvora. U Dalju, u stanici Milicije, ispitivali su ga inspektori iz Srbije. U zatvoru su čuvari Zvezdan Marić i Gligorije Vuković bili jako strogi i tukli su ga pendrekom. U razgovoru s inspektorom Zarićem zarobljenici su se požalili  da su pretučeni, pokazali su modrice na tijelu. Inspektor Zarić je  rekao da ih čuvari nisu smjeli tuči, jer im on nije dao takvu zapovijed.

Predsjednica vijeća, sutkinja Zdenka Leko  izvanraspravno će 29.11.2021. ispitati neke od predloženih svjedoka. Rasprava će se nastaviti 10. siječnja 2022. godine u 09:00 sati.

Inkriminacija:

Trojica optuženika terete se da su protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava u Dalju, u razdoblju studeni 1991 – 17. svibnja 1992., nezakonito uhitili, držali zatvorene i mučili šestoricu hrvatskih civila  te fizički zlostavljali osmoricu ratnih zarobljenika.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Dalju

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta:  K-rz-5/2021

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sudac Miroslav Jukić, član

sudac Krunoslav Barkić, član

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Optuženici:

I. Opt. Đorđe Drpa

II.opt. Rajko Veić

III.opt. Predrag Graovski

Obrana:

Davor Bestvina, odvjetnik iz Osijeka, branitelj I. opt. Đorđa Drpe

Sreten Baljak, odvjetnik iz Osijeka, branitelj II. opt. Rajka Veića

Dinko Matijašević, odvjetnik iz Osijeka, branitelj III. opt. Predraga Gavrovskog

Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka, branitelj III. opt. Predraga Gavrovskog

Žrtve: