hr

Kazneni postupak protiv opt. Đorđe Drpe i dr. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. 

Rasprava pred županijskom sudom u Osijeku započela je 09. studenog 2021. Neposredno su svjedočili Zlatko Halilović i Dalibor Halilović.

Dalibor Halilović zarobljen je u Borovu kao pripadnik HOS-a. Ubrzo je prebačen u Dalj, u kuću s rešetkama na prozorima koja je bila u funkciji zatvora. U Dalju, u stanici Milicije, ispitivali su ga inspektori iz Srbije. U zatvoru su čuvari Zvezdan Marić i Gligorije Vuković bili jako strogi i tukli su ga pendrekom. U razgovoru s inspektorom Zarićem zarobljenici su se požalili  da su pretučeni, pokazali su modrice na tijelu. Inspektor Zarić je  rekao da ih čuvari nisu smjeli tuči, jer im on nije dao takvu zapovijed.

Predsjednica vijeća, sutkinja Zdenka Leko  izvanraspravno će 29.11.2021. ispitati neke od predloženih svjedoka. Rasprava će se nastaviti 10. siječnja 2022. godine u 09:00 sati.

Inkriminacija:

Trojica optuženika terete se da su protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava u Dalju, u razdoblju studeni 1991 – 17. svibnja 1992., nezakonito uhitili, držali zatvorene i mučili šestoricu hrvatskih civila  te fizički zlostavljali osmoricu ratnih zarobljenika.

OPĆI PODACI

Toponim: Zločin u Dalju

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta:  K-rz-5/2021

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sudac Miroslav Jukić, član

sudac Krunoslav Barkić, član

Rasprava je 21. veljače 2022. započela iznova zbog izmijene članova vijeća.

Izmijenjeni sastav vijeća:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sutkinja Vlasta Kovač Šimenić, članica

sudac Mario Kovač, član

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku od 07.04.2021.

Optužnicu zastupa: Mirjana Zupčević, zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku

Kazneno djelo:

ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH

ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH

Optuženici:

I. Opt. Đorđe Drpa

II.opt. Rajko Veić

III.opt. Predrag Graovski

Obrana:

Vladimir Burić, odvjetnik iz Osijeka, branitelj I. opt. Đorđa Drpe

Marko Cerovac, odvjetnik iz Osijeka, branitelj II. opt. Rajka Veića

Dinko Matijašević, odvjetnik iz Osijeka, branitelj III. opt. Predraga Gavrovskog

Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka, branitelj III. opt. Predraga Gavrovskog

Žrtve:

Navodi optužnice:

Trojicu okrivljenika se tereti da su od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992. u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, i to prva dvojica okrivljenika kao čuvari, a trećeokrivljenik kao ekonom u zatvoru u Dalju; ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine; protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s civilima, nakon što su u zatvor u Dalju dovedena nezakonito uhićena šestorica civila, među kojima i oštećenik (1954.), sudjelovali u njegovom fizičkom zlostavljanju i uz to ga izlagali uvredljivim i ponižavajućim postupcima.
Prvookrivljenika i drugookrivljenika se tereti da su ga prisilili da se provlači kroz uski otvor na vratima ćelije pri čemu su ga udarali, a kada se provukao natjerali su ga da se skine gol i legne na pod raširenih nogu pa su ga udarali palicom po tabanima, udarali nogama obuvenim u čizme po genitalijama i ostalim dijelovima tijela, polijevali ga vodom kada je izgubio svijest. Oštećenik je zadobio ozljede zbog kojih nije mogao stajati na nogama, nakon čega su ga nakratko vratili u ćeliju pa potom izveli u dvorište gdje su mu, tereti ih se, naredili da trči i bježi pri čemu je drugookrivljenik u rukama držao pušku koju je repetirao. Kada je oštećenik zbog ozljeda i nemoći odbio trčati, okrivljenici su ga zajedno udarali i odvukli natrag u ćeliju, gdje ga je trećeokrivljenik u više navrata stisnutom šakom udarao po glavi što je sve kod njega ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

Trećeokrivljenika se tereti da je od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992., u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija, kao ekonom u zatvoru u Dalju ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Nakon što su u zatvor u Dalju dovedena osmorica zarobljenih pripadnika braniteljskih postrojbi, tereti ga se da je sudjelovao zajedno s još jednim pripadnikom paravojnih postrojbi u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika (1965. i 1975.) te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima što je sve kod njih ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.
Nakon što ih je obojicu pripadnik paravojnih postrojbi izudarao palicom po tijelu, a oštećenika (1975.) i izuo, palicom ih je udarao po stopalima, uslijed čega su obojica izgubili svijest, a od jačine i broja udaraca zadobili tamne podljeve po cijelom tijelu. Ušao je potom u ćeliju u kojoj je bio zatvoren oštećenik (1965.) te ga je, tereti ga se, snažno ošamario tražeći da prizna da je špijun i da je to razlog dolaska na područje tzv. SAO Krajine te ispitivao o pripadnosti i sudjelovanju u Hrvatskoj vojsci, što je sve kod obojice ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova