hr | en

Na Višem sudu u Beogradu 06. svibnja 2010. godine započela je glavna rasprava u predmetu Darka Radivoja, optuženog da je u studenom 1991. lišavanjem života zarobljenog pripadnika Hrvatske vojske počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. KZJ.

Presudom Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu okrivljenik je 17. studenog 2010. proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu od 10. svibnja 2011. godine okrivljenik je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Darko Radivoj je optužen da je 20. studenoga 1991. godine, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Republike Hrvatske između JNA, TO i milicije “SAO Krajine” s jedne strane i policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske s druge strane, nakon oružanog sukoba kod Sarvaša i Orlovnjaka, kao pripadnik milicije u sastavu TO, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, protivno odredbi čl. 3. točka 1a Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima (III Ženevska konvencija) i čl. 4. st. 1. i 2a. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtva nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II), izvršio ubojstvo ranjenog a potom zarobljenog Marijana Pleteša, pripadnika 130. brigade HV. Marina Pleteš kao zarobljenik prestao je sudjelovati u neprijateljstvima i bio je onesposobljen za borbu uslijed zadobivene rane – povrede u predjelu noge. Optuženi je djelo izvršio na način da je oštećenika, zajedno sa pripadnikom milicije Brnakom Stjepanovićem, izveo iz ambulante u Tenji. Branko Stjepanović trebao ih je prevesti svojim osobnim automobilom do komande u Boboti. Tijekom vožnje, kod mjesnog groblja u mjestu Ćelije, nakon što je optuženik rekao Branku Stjepanoviću da zaustavi vozilo, iz vozila izveo Marijana Pleteša i u blizini ulaza u groblje, u njega ispalio rafal iz automatske puške. Otećeniku je nanio povrede po glavi i cijelom tijelu, uslijed kojih je Marijan Pleteš umro.

Optužnicu Tužilaštva za ratne zlčine Republike Srbije možete pogledati ovdje

OPĆI PODACI

Viši sud u Beogradu

Vijeće za ratne zločine: sudac Rastko Popović, predsjednik Vijeća; sutkinja Vinka Beraha Nikićević, članica Vijeća; sutkinja Snežana Nikolić Garotić, članica Vijeća

Optužnica: Tužilaštva za ratne zločine Republike br. KRTZ 9/08 od 11. ožujka 2010. godine 

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ranih zarobljenika iz čl. 144. KZJ

Tužitelj: Nebojša Marković, zamjenik Tužitelja za ratne zločine Republike Srbije

Optuženik: Darko Radivoj zvani “Gurgula” (tijekom istrage nalazio se u pritvoru, trenutno se brani sa slobode) 

Branitelj: odvjetnik Vojislav Vukotić, branitelj po službenoj dužnosti 

Žrtva: Marijan Pleteš, zarobljeni hrvatski vojnik, ubijen

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA

DORH je temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, u svojstvu dokaza, Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije dostavilo kopije predmeta. 
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije preuzelo je kazneni progon. 

PRESUDA

Presudom Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu okrivljenik je 17. studenog 2010. proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu od 10. svibnja 2011. godine okrivljenik je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.