hr | en

Postupak protiv Vujice Raičevića i Veselina Dakovića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Županijski sud u Dubrovniku

Broj predmeta: K.9/94

Raspravno vijeće: sudac Gašpar Lujak, predsjednik Vijeća, sudac Bruno Karninčić, član Vijeća, sutkinje porotnice Katica Marković, Dubravka Čačić i Vesna Boras, članice Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetnika u Dubrovniku broj KT.23/93 od 25. svibnja 1994. godine, izmijenjena na raspravi 20. srpnja i 15. rujna 1994. godine

Optuženici: Vujica Raičević i Veselin Daković, nedostupni

Branitelji optuženih: Stanka Matić i Baja Vučković, odvjetnici iz Dubrovnika

Žrtve – oduzete stvari: Peri Dadiću, Jaki Strujiću, Jozi Vidoviću, Ivanu Filiću, Bartulu Barišiću, Ceciliji Milolaža 

Presudom Županijskog suda u Dubrovniku broj K.9/94 od 15. rujna 1994. godine opt. Vujica Raičević proglašen je krivim što je od 3. svibnja 1992. do konca rujna 1992. u Cavtatu, kao zapovjednik Vojne policije okupatorske vojske izdavao naredbe za oduzimanje imovine iz kuća stanovnika Cavtata i sam sudjelovao u oduzimanju, pa je tako iz više kuća oduzet namještaj, bijela tehnika, tehnička roba, električna instalacija, devize, zlatnina, kućne potrepštine, pa su kuće bile gotovo potpune ispražnjene, a iz garaže jedne kuće odvežen je i osobni automobil.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 8 godina.

Optužba protiv Veselina Dakovića nakon odustanka tužiteljstva od optužbe je odbijena.

Do odustanka od optužbe stavljalo mu se na teret da je kao vojni policajac, zajedno sa zapovjednikom Vojne policije Vujicom Raičevićem, sudjelovao u oduzimanju predmeta koje su potom prevezli na područje Crne Gore.

Presudu Županijskog suda u Dubrovniku možete pogledati ovdje.

PRESUDA VSRH

Vrhovni sud Republike Hrvatske broj I Kž 844/1994-3 od 20. travnja 1995. preinačio je presudu suda prvoga stupnja u odluci o kazni i opt. Vujicu Raičevića osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Presudu VSRH pogledajte ovdje.