hr | en

31. svibnja 2014, Županijski sud u Rijeci, u postupku protiv nedostupnog optuženika Željka Žakule, optuženog za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (čl. 120 OKZRH), donio je oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Željka Žakulu se teretilo da je kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica u Čanku kod Korenice u ožujku 1992. usmrtio 62–godišnjeg civila Blaža Grbca (Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Gospiću broj KT-23/97 od 16. listopada 2009. godine). Optuženi boravi u Republici Srbiji, u Surčinu, na koju adresu je optuženiku diplomatskim putem preko nadležnog suda u Beogradu poslan poziv na glavnu raspravu zakazanu za dan 5. rujna 2013. godine, na koju nije pristupio, niti svoj izostanak opravdao. Zbog nedostupnosti optuženika pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, protiv njega je dana 14. siječnja 1997. godine, određen pritvor i naloženo izdavanje tjeralice rješenjem Županijskog suda u Zadru poslovnog broja Kio-37/96 te je zbog navedenih razloga Županijski sud u Rijeci donio rješenje o suđenju u odsutnosti optuženika.

Postupak protiv Željka Žakule, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120.s t. 1. OKZ RH.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Žakulu se optužnicom ŽDO u Gospiću broj KT-23/97 od 16. listopada 2009. tereti da je u ožujku 1992. u mjestu Čanak, u blizini Korenice, kao pripadnik postrojbi tzv. SAO Krajine, zajedno sa sada pokojnim Draganom Baraćem, odveo iz obiteljske kuće Blaža Grbca te u njega, nakon što ga je Barać ubo nožem u vrat, ispalio više hitaca i nanio mu više prostrijelnih rana uslijed čega je Blaž Grbac preminuo,

dakle, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba ubijao civilno stanovništvo,

pa da je time počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, označeno u čl. 120. st. 1. OKZRH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Rijeci

Vijeće za ratne zločine:

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva Gospić, broj KT-23/97 od 16. listopada 2009.

Optuženik: Željko Žakula, nedostupan

Žrtva – ubijen: Blaž Grbac