hr | en

Kazneni postupak proveden u odsutnosti protiv Dušana Kačara pravomoćno je okončan 15.06.2020.

Naime, Vrhovni sud Republike Hrvatske dana 15. lipnja 2020. odbio je kao nezakonitu žalbu državnog odvjetnika i potvrdio presudu prvog stupnja.

Dana 16.11.2019. opt. Dušan Kacar je zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbe da bi počinio ratni zločin protiv civila i to tako da je 05. srpnja 1991. u Gornjoj Budiini kao pripadnik specijalne postrojbe milicije tzv. SAO Krajine, s drugim pripadnicima iste postrojbe, iz zasjede napao auto te hicima iz automatske puške otvorio vatru na civilne osobe u autu i pri tom usmrtio, tada maloljetnu Josipu Kožić, a teko ozijedio njezinu sestru, Snježanu Kožić i Vladu Dumbovića.

Podsjećamo, kazneni postupak provodi se u odsutnosti optuženika, rasprava je na Županijskom sudu u Zagrebu započela 04. studenog 2019.

Zagreb, 04.11.2019.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje opt. Dušanu Kačaru, nekadašnjem pripadniku specijalne postrojbe milicije tzv. SAO Krajine, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog početkom srpnja 1991., u Gornjoj Budičini kod Petrinje.

Inkriminacija:

Optuženik se tereti:

– da je 05. srpnja 1991. u Gornjoj Budičini kao pripadnik specijalne postrojbe milicije tzv. SAO Krajine, s drugim pripadnicima iste postrojbe, iz zasjede napao auto te hicima iz automatske puške otvorio vatru na civilne osobe u autu i pri tom usmrtio, tada maloljetnu Josipu Kožić, a teko ozijedio njezinu sestru, Snježanu Kožić i Vladu Dumbovića.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 1K-rz-5/16

Vijeće za ratne zločine: sudac Zdravko Majerović, predsjednik vijeća, sutkinja Duđanka Zastavniković Duplančić, članica i Petar Šakić, član

Optužnica: ŽDO-a u Sisku, broj K-DO-107/14 od 23. svibnja 2016.

Zastupnik optužbe: Stipe Vrdoljak, zamjenik Županijske državne odvjetnice u Sisku

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civila iz čl. 120. stavak 1. OKZ RH

Optuženik: Dušan Kačar, nedostupan hrvtaskom pravosuđu, kazneni postupak se provodi  u odsutnosti optuženika

Braniteljica optuženog: branitelj po službenoj dužnosti, Željko Kubanović, odvjetnik iz Zagreba

Žrtve:

Josipa Kožić, ubijena

Snježana Kožić, teško tjelesno ozlijeđena

Vlado Dumbović, teško tjelesno ozlijeđen