hr

Osijek, 07. ožujka 2022.

Kazneni postupak protiv opt. Radovana Karagića i opt. Milorada Đorđića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništava. Optuženicima se sudi u odsutnosti.

OSIJEK, 12.07.2022.

Dvojica optuženika, I. opt.Radovan Karagić i II. opt. Milorad Đorđić na Županijskom sudu u Osijeku osuđeni su na po pet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Bršadinu 1995. godine. S obzirom na to da im se sudilo u odsutnosti, sud je smatrao da se ne smatraju krivima.

Prvostupanjska presuda donesena je 12. srpnja 2022.

Sudsko vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku nepravomoćno ih je proglasilo krivima jer su 7. kolovoza 1995. u Bršadinu u blizini groblja u vrijeme okupacije mjesta od strane tzv. JNA i paravojnih postrojbi, kao pripadnici teritorijalne obrane pri “Štabu teritorijalne obrane Bršadin” tzv. SAO Krajine odjeveni u odore tzv. JNA, Radovan Karagić naoružan pištoljem, a Milorad Đorđić automatskom puškom, došli u blizinu groblja na kojemu su Milan Majetić, Ivan Potvorski, Stjepan Sabo, Dragan Perišić, Petar Varga, Smiljan Matoš, Franjo Potvorski, Ilija Tomić, Adam Ožvalt i Petar Ristu, osobe hrvatske nacionalnosti, kao radni vod uređivali okoliš groblja. Radovan Karagić više je puta šakom i pištoljem udario po glavi Milana Majetića, a zatim Ivana Potvorskog udario šakom u glavu, oborio ga na tlo te nastavio cipelariti.

Ivana Potvorskog je tukao i Milan Đorđić.

Zatim je Radovan Karagić više puta nogama udario Smiljana Matoša u leđa i u predio bubrega te šakom po ustima i pištoljem u sljepoočnicu, zbog čega je ovaj izgubio svijest. Pri tome im je Radovan Karagić govorio da se za 10 dana moraju iseliti jer će ih sve poubijati, a zatim su im naredili da idu do groba pripadnika srpskih paravojnih postrojbi Petra Mirkovića, križaju se i govore “Brate Pero, mi te volimo”, što su ovi i u strahu za svoj život i učinili. Sljedećeg dana na istom mjestu Radovan Karagić radnom vodu ponovno je prijetio da se moraju iseliti jer će ih u protivnom poubijati.

Visoki kazneni sud kao drugostupanjski sud odluku po žalbi/žalbama donijet će 05. travnja 2023.

Opći podaci:

Županijski sud Osijek

Poslovni broj: br. K-Rz-18/2012.

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sudac Davor Mitrović, član

sudac Ivan Vulić, član

Optuženici:

I okr. Radovan Karagić, nedostupan,  sudi mu se u odsutnosti

II okr. Milorad Đorđić, nedostupan, sudi mu se u odsutnosti

Branitelji:

branitelj I okr. Krunoslav Vukšić, odvjetnik iz Osijeka

branitelj II okr. Marko Cerovac, odvjetnik iz Osijeka

Optužnica: Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka :

Zastupnik optužbe: Zlatko Bučević, zamjenik ŽDO Osijek

Žrtva:

Ivan Potvorski, ubijen

Ukratko o optužnici (optužnica nije pročitana na ročištu):

Okrivljenicima se stavlja na teret da su dana 7. kolovoza 1995. godine, civila Ivana Potvorskog premlatili i nanijeli mu teške tjelesne ozljede kršeći tako odredbe međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba civilno stanovništvo su mučili i nečovječno postupali prema njemu i nanosili mu velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta, pa da su time počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva opisan i kažnjiv po čl.120.st.1. OKZ RH.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova