hr | en

Postupak protiv Luke Markešića, Zdenka Radića, Zorana Marasa i Ivana Orlovića, za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava pomaganjem u ratnom zločinu protiv ranih zarobljenika (čl. 122. OKZ RH u vezi s čl. 22. OKZ RH) i kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava pomaganjem u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva (čl. 120. st. 1. OKZ RH u svezi s čl. 22. OKZ RH).

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru broj K-DO-57/01 od 25. rujna 2001., izmjenjenom podneskom ŽDO u Varaždinu K-DO-27/04 od 23. veljače 2005. i na glavnoj raspravi 27. studenoga 2007. optuženicima se stavlja na teret da su pomogli nepoznatim osobama u počinjenju kaznenog djela ratnog zločina prema ratnim zarobljenicima i kaznenog djela ratnog zločina prema civilnom stanovništvu.

Prvotnom optužnicom, i nakon prve izmjene, optuženici su terećeni da su kazneno djelo počinili s namjerom i prema prethodnom dogovoru, dakle kao supočinitelji. Izmjenom od 27. studenoga 2007. djelomično je izmijenjen činjenični, ali i zakonski opis optužnice, pa ih se tereti da su pomogli nepoznatim osobama u počinjenju kaznenog djela ratnog zločina prema ratnim zarobljenicima i kaznenog djela ratnog zločina prema civilnom stanovništvu. 

Optužnicu ŽDO u Bjelovaru broj K-DO-57/01 od 25. rujna 2001. pogledajte ovdje, izmjenu od 23. veljače 2005. ovdje, a od 27. studenoga 2007. ovdje

OPĆI PODACI

Županijski sud u Varaždinu

Broj predmeta:

Vijeće za ratne zločine:

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru broj K-DO-57/01 od 25. rujna 2001., izmjenjena podneskom ŽDO u Varaždinu K-DO-27/04 od 23. veljače 2005. i na glavnoj raspravi 27. studenoga 2007. 

Kazneno djelo:

Optuženici: Luka Markešić, Zdenko Radić, Zoran Maras i Ivan Orlović 

Branitelji optuženika:

Žrtve: 
– ubijeni: Radovan Berbetović, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Ivan Hojsak, Boško Radonjić i jedna nepoznata osoba 
– preživio: Savo Kovač

Četvrti (treći ponovljeni) postupak:

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:

Vijeće za ratne zločine: Sudac Željko Horvatović, predsjednik Vijeća, sudac Marijan Garac, član Vijeća, sudac Zdravko Majerović, član Vijeća

Zastupnik optužbe: Jurica Ilić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Branitelji: odvjetnica Gordana Grubeša, za opt. Markešića; odvjetnik Marijan Ramuščak, za opt. Radića; odvjetnik Zorislav Krivačić i odvjetnica Ana Marija Gospočić, za opt. Marasa; odvjetnik Rajko Rudnički, za opt. Orlovića 

PRESUDE

Presudom Županijskog suda u Bjelovaru od 20. siječnja 2001. godine optuženici su oslobođeni optužbe.

Rješenjem VSRH I Kž-111/02-7 od 22. travnja 2004. godine ukinuta je prvostupanjska presuda. Rješenje možete pogledati ovdje.

Presudom Županijskog suda u Varaždinu od 28. veljače 2005. optuženici su ponovno oslobođeni optužbe. Presudu možete pogledati ovdje.

VSRH ukinuo je navedenu presudu.

Presudom Županijskog suda u Varaždinu od 21. prosinca 2007. optuženici su proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora: opt. Markešić u trajanju od 4 godine, a ostali optuženici (Radić, Maras i Orlović) u trajanju od po 3 godine. Presudu možete vidjeti ovdje.

Sjednica žalbenog vijeća VSRH održana je 1. veljače 2011. Izvještaj sa sjednice možete vidjeti ovdje. VSRH ukinuo je presudu Županijskog suda u Varaždinu od 21. prosinca 2007. i vratio predmet na ponovno raspravljanje.

Dana 17. studenog 2011. predsjednik Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu objavio je presudu kojom su optuženici oslobođeni optužbe. Presudu možete pogledati ovdje.

Na navedenu prvostupanjsku presudu nije uložena žalba.