hr | en

Zagreb, 14.06.2023.

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je kao neosnovanu žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Presuda Vrhovnog suda dostupna je dolje niže.

Rijeka, 02.10.2019.

Opt. Jure Šimić, koji je tijekom Domovinskog rata bio predsjednik kriznog stožera Bjelovara, dana 02. listopada 2019.  na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno je oslobođen optužbe za ratni zločin, kojom ga se teretilo da je nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA.

Nepravomoćna presuda donesena je gotovo četiri godine nekon početka suđenja pred prvostupanjskim vijećem.

Dana 08. lipnja 2015. na Županijskom sudu u Rijeci čitanjem optužnice započela je glavna rasprava u kaznenom postupku protiv opt. Jure Šimića za zločin nad ratnim zarobljenicima. Prema navodima optužnice okr. Šimić je naredio ubojstvo trojice zarobljenih časnika JNA, zapovjednika vojarne “Božidar Adžija” u Bjelovaru. Dana 29. rujna 1991. hrvatskim vojno-redarstvenom snagama predalo se gotovo 60 časnika te 150 redovnih vojnika koji su bili razoružani i odjeveni u hlače i potkošulje. Optužnicom Jure Šimić se tereti da je kao predsjednika kriznog stožera Bjelovara prozivanjem iz skupine izdvojio zapovjednika 265. mehanizirane brigade, stacionirane u toj vojarni, pukovnika Kovačević Rajka te njegove pomoćnike: potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića te naredio skupini vojnika, čiji se identitet ne zna, da ih odvedu sa strane i ubiju a oni su to i učinili, pucnjevima iz vatrenog oružja.

Tijekom rasprave okr. Šimić se o krivnji očitovao negativno, svjedočila su četvorica svjedoka koja nisu osobno bili u vojarni u trenutku streljanja trojice časnika JNA te su svjedočili na okolnost mogućnosti izdavanja zapovijedi okrivljenog.

Slijedeća rasprava zakazna je 9. i 11. lipnja 2015.

Dana 1. rujna 2015. zbog promjene Vijeća glavna rasprava u kaznenom postupku  protiv opt. Jure Šimića, pred Županijskim sudom u Rijeci, započela je iznova.

Rasprava zakazana za 23. studenog 2015. godine odgođena je.

Rasprava je u više navrata započinjala ispočetka, a na posljednjem ročištu, održanom 09. ožujka 2018. trojica svjedoka koja prebivaju na teritoriju Republike Srbije, saslušana su putem video-konferencijske veze, uspostavljene sa Višim sudom u Beogradu, Odjelom za ratne zločine.

Rasprava se nastavlja 08. i 09. svibnja 2018.