hr | en

PRESUDA:

Dana 29. svibnja 2015. Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u ponovljenom postupku,  objavilo nepravomoćnu presudu, kojom su okr. Zoran Vukšić, Slobodan Strigić i Branko Hrnjak proglašeni krivima da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te su im izrečena kazne zatvora:  Vukšića kazna zatvora u trajanju od 20, Strigiću 10 a Hrnjaku pet godina zatvora. Navedenim okrivljenicima se stavlja na teret da su kao pripadnici postrojbe za posebne namjene iz sustava milicijskih snaga tzv. SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili ili sudjelovali u ubojstvu najmanje šestero hrvatskih civila, “uz protuzakonita zatvaranja, ozljeđivanja, zastrašivanja, teror, mučenja i nečovječna postupanja”. Prvo suđenje je započelo 2010. godine.

Odlučujući po žalbama, Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda donelo je 29. ožujka 2013. godine drugostupanjsku presudu kojom je potvrdio prvostepenu presudu u odnosu na okrivljenog Bertića, a  ukinuo  je  u  odnosu  na  optužene  Vukšića,  Strigića  i  Hrnjaka  i  
predmet  vratio  prvostupanjskom sudu na ponovni postupak i odluku. Između ostalog, sud je naveo da nisu u dovoljnoj mjeri bile obrazložene odlučujuće činjenice vezane za ubistvo porodice Čičak, odnosno da postoji nesuglasnost između obrane Branka Hrnjaka i materijalnih dokaza i mišljenja veštaka medicinske struke.

Prvostupanjskom presudom okr. Zoran Vukšić je bio osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, okr. Slobodan Strigić na 10 godina zatvora, okr. Branko Hrnjak na pet godina zatvora.  Oštećenici svoja potraživanja mogu ostvariti u parničnom postupku.

Za isto kazneno djelo na godinu i šest mjeseci zatvora ranije je pravomoćno osuđen okr. Velimir Bertić.

Navedenim okrivljenicima optužnicom se stavljalo na teret da su kao pripadnici postrojbe za posebne namjene iz sustava milicijskih snaga tzv.  SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili ili sudjelovali u ubojstvu najmanje šestero hrvatskih civila, “uz protuzakonita zatvaranja, ozlijeđivanja, zastraživanja, teror, mučenja i nečovječna postupanja”.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je ovaj predmet srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine Srbije,  temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Pred Višim sudom u Beogradu 01. studenog 2010. započela je glavna rasprava u postupku protiv četvorice bivših pripadnika srpskih postrojbi optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u drugoj polovini 1991. na području bivše općine Beli Manastir.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije tereti se Zorana Vukšića, Slobodana Strigića, Branka Hrnjaka i Velimira Bertića da su kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija tzv. SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem na području tadašnje Općine Beli Manastir u drugoj polovini 1991. lišili života najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti, kao i da su protuzakonito zatvarali civile, tjelesno ih povrjeđivali, zastrašivali, terorizirali, mučili i nečovječno se prema njima odnosili.

Optužnicu Tužilaštva za ratne zločine možete pogledati ovdje.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije ovaj predmet, temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

OPĆI PODACI

Viši sud u Beogradu

Broj predmeta: Krz – 5/09

Vijeće za ratne zločine: sudac Dragan Mirković, predsjednik Vijeća, sutkinja Tatjana Vuković, članica Vijeća, sutkinja Olivera Anđelković, članica Vijeća

Optužnica: Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije od 23. lipnja 2010. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142. st. 1. KZJ u svezi s čl. 22. KZJ

Zastupnik optužbe: Veselin Mrdak, zamjenik Tužioca za ratne zločine Republike Srbije

Optuženici: Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić

Branitelji: odvjetnica Ivana Tomović, odvjetnik Trifun Rašković, odvjetnica Radmila Bjeletić, odvjetnik Miroslav Perković

Žrtve: 
– ubijeni: Adam Barić, Ivan Čičak, Mato Čičak, Vinko Čičak, Ante Čičak, Ivo Malek 
– teško ranjena: Ana Barić 
– tučeni i maltretirani: u optužnici se navode inicijali 23 oštećenika

PRESUDA

Presudom Višeg suda u Beogradu od 19. lipnja 2012. godine prvooptuženi Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10, Branko Hrnjak na 5, a Velimir Bertić na kaznu od jedne godine i šest mjeseci zatvora.

U lipnju 2013. Apelacioni sud je ukinuo prvostupanjsku presudu u odnosu na optužene Zorana Vukšića, Slobodana Strigića i Branka Hrnjaka. Međutim, potvrđena je presuda Velimiru Bertiću, koji je time pravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.