hr

Zagreb, 08.06.2021.

Nakon zaključene rasprave (31.05.2021.), objavljena je nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu, u predmetu protiv opt. Amidžić Predraga i opt. Dželalija Velimira.

Nepravomoćno su osuđeni na po 20 godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina. Kazneni postupak proveden je u odsutnosti optuženika.

Protiv obojice optuženika određen je istražni zatvor. Osim državljanstva Republike Srbije imaju i hrvatsko državljanstvo.

Kazneni postupak protiv Predraga Amidžića i dr. provodi se u odsutnosti na Županijskom sudu u Zagrebu. Suđenje je započelo 17. studenog 2020.

OPĆI PODACI: 

Broj predmeta: 1 K-rz-7/14

Vijeće za ratne zločine: 

Sudac Zdravko Majerović, predsjednik

Sutkinja Renata Miličević, članica

Sutkinja Željka Skomeršić, članica

Optužnica: Vojno Tužiteljstvo Bjelovar, broj KT-120/94 od 14. srpnja 1994./Županijsko državno pdvjetništvo u Zagrebu, broj K-DO-199/12

Optužnica je 10.listopada 2020. izmijenjena u kontekstu činjeničnog opisa i pravne kvalifikacije kaznenog djela.

Naime, trojici optuženika na teret je prvotno stavljeno počinjenje kaznenog djela terorizma iz čl. 236. st. 1. u svezi čl. 244. st. 2. KZ RH. Izmijenjenom optužnicom dvojica optuženika (Predrag Amidžić i Dželalija Velimir), terete se za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Protiv III.opt. Saše Orozović kazneni postupak je razdvojen i posebno dovršen.

Optužnicu zastupa Darko Žegarac, zamjenik ŽDO Zagreb

Okrivljenici:

I. opt. Amidžić Predrag, nedostupan

II. opt. Dželalija Velimir, nedostupan

Kazneni postupak protiv opt. Orozović Saše obustavljen je 06. travnja 2004.

Branitelji:

za I. opt. branitelj Zoran Novaković, odvjeynik iz Zagreba

za II. opt. branitelj Janko Murtić, odvjetnik iz Zagreba

Inkriminacije: 

-optuženi se terete da su dana 11.05.1994. oko 21:00h, naoružani automatskim puškama krenuli iz privremeno zauzetog teritorija, te da su prešavši liniju razgraničenja ušli u dubinu teritorija RH, pa kad su došli u selo Vukoje, općina Daruvar, presreli suSubotić Marka, Barišić Matu, Idžanović Dragu,Jurišić Peju, Ivančić Zdravka, Jurišić Alojza, Idžanović Juru i Subotić Matu,te uz pretnju vatrenim oružjem žicom im vezali ruke položivši ih na leđa, nakon čega su ih odveli u Batinjsku Rijeku, gdje su ih razdvojili te suSubotić Mirka i Barišić Matuodveli u podrumski prostor kuće i lišili ih života hicima u glavu, a potom su u dvorište kuće doveliIdžanović Juru i Jurišić Alojza,koji su uspjeli pobjeći zadobivši prethodno teške tjelesne ozlijede, a nakon toga su u napuštenoj štali hicima iz automatskog oružja usmrtiliIdžanović Dragu, Jurišić Peju i Ivančić Zdravkadok jeSubotić Matouspio pobjeći, ali je pri tom zadobio tešku tjelesnu povredu.

Žrtve: 

Subotić Mirko, Barišić Mate, Idžanović Drago, Jurišić Pejo i Ivančić Zdravko, ubijeni

Idžanović Jure, Jurišić Alojz, Subotić Mato, zadobili teške tijelesne ozljede