hr

Kazneni postupak protiv Predraga Amidžića i dr. provodi se u odsutnosti na Županijskom sudu u Zagrebu. Suđenje je započelo 17. studenog 2020.

OPĆI PODACI: 

Broj predmeta: 1 K-rz-7/14

Vijeće za ratne zločine: 

Sudac Zdravko Majerović, predsjednik

Sutkinja Renata Miličević, članica

Sutkinja Željka Skomeršić, članica

Optužnica: Vojno Tužiteljstvo Bjelovar, broj KT-120/94 od 14. srpnja 1994./Županijsko državno pdvjetništvo u Zagrebu, broj K-DO-199/12

Optužnica je 10.listopada 2020. izmijenjena u kontekstu činjeničnog opisa i pravne kvalifikacije kaznenog djela.

Naime, trojici optuženika na teret je prvotno stavljeno počinjenje kaznenog djela terorizma iz čl. 236. st. 1. u svezi čl. 244. st. 2. KZ RH. Izmijenjenom optužnicom dvojica optuženika (Predrag Amidžić i Dželalija Velimir), terete se za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Protiv III.opt. Saše Orozović kazneni postupak je razdvojen i posebno dovršen.

Optužnicu zastupa Darko Žegarac, zamjenik ŽDO Zagreb

Okrivljenici:

I. opt. Amidžić Predrag, nedostupan

II. opt. Dželalija Velimir, nedostupan

Kazneni postupak protiv opt. Orozović Saše obustavljen je 06. travnja 2004.

Branitelji:

za I. opt. branitelj Zoran Novaković, odvjeynik iz Zagreba

za II. opt. branitelj Janko Murtić, odvjetnik iz Zagreba

Inkriminacije: 

 optuženi se terete da su dana 11.05.1994. oko 21:00h, naoružani automatskim puškama krenuli iz privremeno zauzetog teritorija, te da su prešavši liniju razgraničenja ušli u dubinu teritorija RH, pa kad su došli u selo Vukoje, općina Daruvar, presreli su Subotić Marka, Barišić Matu, Idžanović Dragu, Jurišić Peju, Ivančić Zdravka, Jurišić Alojza, Idžanović Juru i Subotić Matu, te uz pretnju vatrenim oružjem žicom im vezali ruke položivši ih na leđa, nakon čega su ih odveli u Batinjsku Rijeku, gdje su ih razdvojili te su Subotić Mirka i Barišić Matu odveli u podrumski prostor kuće i lišili ih života hicima u glavu, a potom su u dvorište kuće doveli Idžanović Juru i Jurišić Alojza, koji su uspjeli pobjeći zadobivši prethodno teške tjelesne ozlijede, a nakon toga su u napuštenoj štali hicima iz automatskog oružja usmrtili Idžanović Dragu, Jurišić Peju i Ivančić Zdravka dok je Subotić Mato uspio pobjeći, ali je pri tom zadobio tešku tjelesnu povredu.

Žrtve: 

Subotić Mirko, Barišić Mate, Idžanović Drago, Jurišić Pejo i Ivančić Zdravko, ubijeni

Idžanović Jure, Jurišić Alojz, Subotić Mato, zadobili teške tijelesne ozljede