hr | en

Vrhovni sud Republike Hrvatske je odlučujući o žalbama državnog odvjetnika i optuženog Stevana Budača, podnesenim protiv presude Županijskog suda u Osijeku od 26. ožujka 2019., u sjednici održanoj 05. ožujka 2020., odbio sve žalbe državnog odvjetnika i optuženika kao neosnovane i potvrdio prvostupanjsku presudu.

Tijek prvostupanjskog postupka:

Dana 26.03.2019. optuženi Stevan Budač nepravomoćno je, u obnovljenom postupku, osuđen na 3 (tri)  godine i deset (10) mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Zatvorska kazna odmjerena mu je ispod zakonskog minimuma od 5 godina zatvora. Sutkinja Azra Salitrežić kaznu je odmjerila na temelju olakotnih okolnosti poput korektnog vladanja pred sudom, mladosti u vijeme počinjenja djela itd.

Dana, 25. listopada 2018. godine na Županijskog suda u Osijeku započelo je suđenje u obnovljenom postupku protiv opt. Stevana Budača, kojemu se stavlja na teret počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl.120. st.1. OKZ RH, u mjestu Batina. Optuženik je u odsutnosti, presudom Županijskog suda u Osijeku, oglašen krivim i osuđen na petnaest (15) godina zatvora. Uhićen je u Rumunjskoj temeljem europskog uhidbenog naloga i izručen Hrvtaskoj.

Činjenični opis kaznenog djela:

Optuženik je 9. rujna 1991. zajedno s još jednim pripadnikom pravojnih postrojbi pucao iz streljačkog oružja te nakon toga ispalio i tromblonsku minu na kuću Antuna Vidakovića; 17. rujna 1991. zajedno s Petrom Sailovićem i Fedrikom Mihajlovićem lišio slobode te u Štab na ispitivanje priveo Marina Šomođvarca te ga nakon višesatnog premlaćivanja zajedno s Fedriokm Mihajlovićem i još dvojicom pripadnika paravojnih postrojbi izmučenog i krvavog radi zastrašivanja ostalog stanovništva proveo kroz selo te doveo da ga takvog vide i supruga i djeca, da bi se nakon toga oštećeniku Marinu Šomođvarcu izgubio svaki trag.

Tijekom ročišta održanog 25. listopada saslušano je 6 svjedoka optužbe.  Jedan od saslušanih svjedoka u izdvojenom postupku je suđen za isto kazneno djelo. Nitko od saslušanih svjedoka optužbe nije teretio okrivljenika.

 Rasprava se nastavlja 15.11.2018., u 9:00h.