hr

Kazneni postupak protiv opt. Svetozara Okanovića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Opt. Okanović  uhićen je 10. svibnja 2022.  po hrvatskoj potjernici zbog ratnog zločina u Oslu. Optuženik se od uhićenja nalazio u ekstradicijskom pritvoru gdje je čekao odluku norveškog suda o hrvatskom zahtjevu za ekstradiciju. Hrvatskoj je izručen 28. srpnja 2022. i od onda se nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku.

Suđenje je započelo u prosincu 2022.

Vijeće Županijskog suda u Osijeku nakon provedenog suđenja protiv opt. Svetozara Okanovića, zbog kaznenog djela iz članka  120. st. 1. OKZ RH, dana 03. travnja 2023. donijelo je, a 05. travnja 2023.  objavilo presudu kojom je navedeni optuženik proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine.

Vijeće je donijelo i rješenje, kojim je produljen istražni zatvor opt. Svetozaru Okanoviću, a koji može trajati do pravomoćnosti presude.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Osijeku

Predmet : K-rz-10/2022

Vijeće za ratne zločine:  

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sutkinja Azra Salitrežić i sudac Davor Mitrović, članica/član

Optužnica:

ŽDO Osijek, od 13. srpnja 2005. godine

Optužnicom, kojom su pored Okanovića, optuženi i Ilija Stojanović  i Ilija Plavšić, svi iz Kneževa, terete se da su u vremenu od rujna 1991. do svibnja 1992. u baranjskim selima Doboševici i Topolju, osnovali štab TO u namjeri da na tom području onemoguće opstanak Hrvata, protjeraju ih i navedena sela učine etnički čistim srpskim područjem tako šta su nesrpsko stanovništvo izvrgavali svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju i zastrašivanju.

Opt. Okanoviću se stavlja na teret da je 10.09.1991. lišio slobode Petra Kalinića i tom prilikom ga udario kundakom puške u prsa a malo kasnije šakom u i lice i čelo od čeka je ovaj bio ošamućen; 27. studenog 1991. u prostorijama Štaba TO u Kneževu Ivu Svalinu vezao za stolicu te ga posjeo na stolicu predavši ga ostalim pripadnicima TO da ga tuku i muče; 11. prosinca 1991. u prostorijama MZ, gdje je prieden Matija Kolar, ispitivao ga tražeći da prizna da ima radio stanici i pritom mu prijetio ubojstvom i udario ga nogom obuvenom u vojničku čizmu, zadavši mu težu povredu usta; tijekom jeseni 1991 i zime 1992. prisiljavao stanovnike Kneževa, Doboševice i Topolja nesrpske nacionalnosti na obavljanje prisilnih radova na kopanju rovova za bunkere (trojica Davor Biro, Tadiju Jakšića i Ivu Svalinu, tijekom lipnja 1992. god u štab priveo Davora Biroa i i prisiljavao ga da pristupi u srpske redove.

Zastupnica optužbe:

Miroslav Dasović, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Osijeku

Kazneno djelo:

ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona (OKZ) RH

Optuženik:

Opt. Svetozar Okanović, izručen iz Norveške, u istražnom zatvoru

Branitelj: 

Anto Nobilo odvjetnik iz Zagreba

Žrtve – zlostavljani civili:

 


Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.