hr

Kazneni postupak protiv opt. Milorada Trivunovića zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120/1 OKZ RH.

Okrivljenik je uhićen u veljači 2022. godine, pri pokušaju ulaska iz Srbije u Hrvatsku, i od tada se nalazi u istražnom zatvoru.

Rasprava je započela 24. listopada 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Prvostupanjska presuda kojom je optuženik oglašen krivim i osuđen na šest (6) godina zatvora,  javno je objavljena 13. veljače 2023. godine.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u mjestu Rosulje, Hrvatska Kostajnica

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: K-rz-7/2022

Vijeće za ratne zločine: 

Sudac Davor Mitrović, predsjednik Vijeća,

Sudac Miroslav Rožac, član Vijeća,

Sudac Zvonko Vekić, član Vijeća

Optužnica: 

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, 02. kolovoza 2022

Navodi optužnice: 

Optuženik se tereti da je kazneno djelo ratnog zločina počinio u ožujku 1992., u štabu Teritorijalne obrane Vardarac kao pripadnik tzv. Sekretarijata za unutarnje poslove Baranje.

Opt. Trivunovića se tereti da je skupa s još dvojicom pripadnika tzv. Sekretarijata, Goranom Bjelovukom i Zoranom Majstorovićem, došao u štab i, kada su vidjeli da se tamo nalazi 47-godišnji civil Boris Dudaš, fizički su ga napali zbog njegove hrvatske nacionalnosti.

Tužiteljstvo je navelo da su fizički nasrnuli na civila, udarali ga rukama u glavu i prsa, prijeteći da će ga ubiti i zaklati.

Pri tom ga je, sad već pokojni, Goran Bjelovuk više puta ubo nožem u vrat i gornji dio prsišta te mu zadao više ubodno-reznih rana i ozljeda opasnih po život, od kojih je civil Dudaš ubrzo umro.

Žrtva: 

Boris Dudaš, ubijen

 


Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.