hr

Kazneni postupak protiv opt. Milorada Trivunovića zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz članka 120/1 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Suđenje se provodi u nazočnosti optuženika.

Optuženik je uhićen 7.  veljače 2022. godine prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, od kada se nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku.

Rasprava je započela 24. listopada 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Prvostupanjska presuda javno je objavljena 13. veljače 2023. godine.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Baranji

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta:   K-rz-7/2022

Vijeće za ratne zločine: 

sudac Davor Mitrović, predsjednik vijeća

suci Miroslav Rožac i Zvonko Vekić, članovi

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnica podignuta 2. kolovoza 2022.

Zastupnik/ca optužbe:

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženik:

Milorad Trivunović, protiv optuženika određen istražni zatvor

Branitelj optuženika: 

Ukratko o optužnici:

Optuženik se  tereti da je 15. marta 1992, oko 23:00 sata, u štabu Teritorijalne odbrane Vardarac, kao pripadnik Sekretarijata za unutrašnje poslove Baranje, zajedno s još dvojicom pripadnika tog sekretarijata, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. Okrivljenika se tereti da je došao u štab i, kada su vidjeli da je tamo oštećenik (1945), fizički su nasrnuli na njega te ga udarali rukama u predjelu glave i prsišta govoreći da će ga ubiti i zaklati. Jedan od pripadnika (danas pokojni) ga je više puta ubo nožem u predjelu vrata i gornjeg dijela prsišta. Oštećenik je zadobio više ubodno-reznih rana i povrede opasne po život od kojih je ubrzo preminuo.

Žrtve – ubijeni:

Boris Dudaš

Na raspravi održanoj 08. veljače 2023. optuženik je iznio obranu te se vijeće nakon završnih govora stranaka u postupku povuklo na vijećanje i glasovanje (Izvještaj s ročišta dostupan je dolje niže).

Vijeće Županijskog suda u Osijeku 13 veljače 2023.  nepravomoćno je zbog ratnog zločina protiv civila osudilo na šest godina zatvora bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba, 62-godišnjeg Milorada Trivunovića. 

Tužiteljstvo je navelo da su fizički nasrnuli na civila, udarali ga rukama u glavu i prsa, prijeteći da će ga ubiti i zaklati. Pri tom ga je sad već pokojni Goran Bjelovuk više puta ubo nožem u vrat i gornji dio prsišta te mu zadao više ubodno-reznih rana i ozljeda opasnih po život, od kojih je civil Dudaš ubrzo umro.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka nesporno potvrđeno da je Milorad Trivunović počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u tada okupiranoj Baranji, na način opisan u optužnici, te ga je osudilo na šestogodišnju zatvorsku kaznu, koju smatra primjerenom njegovoj ulozi u ovom zločinu.

S obzirom na to da mu je nepravomoćno izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, okrivljeniku je produljen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude, a u kaznu mu je uračunato vrijeme proteklo od uhićenja 5. veljače 2022. godine.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.