hr

Kazneni postupak protiv opt. Milorada Trivunovića zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz članka 120/1 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Suđenje se provodi u nazočnosti optuženika.

Optuženik je uhićen 7.  veljače 2022. godine prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, od kada se nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku.

Rasprava je započela 24. listopada 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Baranji

Županijski sud u Osijeku

Broj predmeta:   K-rz-7/2022

Vijeće za ratne zločine: 

sudac Davor Mitrović, predsjednik vijeća

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnica podignuta 2. kolovoza 2022.

Zastupnik/ca optužbe:

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OK ZRH

Optuženik:

Milorad Trivunović, protiv optuženika određen istražni zatvor

Branitelj optuženika: 

Ukratko o optužnici:

Optuženik se  tereti da je 15. marta 1992, oko 23:00 sata, u štabu Teritorijalne odbrane Vardarac, kao pripadnik Sekretarijata za unutrašnje poslove Baranje, zajedno s još dvojicom pripadnika tog sekretarijata, postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. Okrivljenika se tereti da je došao u štab i, kada su vidjeli da je tamo oštećenik (1945), fizički su nasrnuli na njega te ga udarali rukama u predjelu glave i prsišta govoreći da će ga ubiti i zaklati. Jedan od pripadnika (danas pokojni) ga je više puta ubo nožem u predjelu vrata i gornjeg dijela prsišta. Oštećenik je zadobio više ubodno-reznih rana i povrede opasne po život od kojih je ubrzo preminuo.

Žrtva: