hr | en

Kazneni postupak protiv Milenka Marića optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ RH.

Dana 19. travnja 2017. godine započela je rasprava u predmetu protiv Milenka Marića za zločine u Baranji.

Izmijenjenom optužnicom okrivljeniku se stavlja na teret da je u ljeto i jesen 1991. godine, kao pripadnik paramilicijskih snaga (stanica milicije Beli Manastir), privodio civile u stanicu milicije u zatvor i na saslušanja, tukao ih i maltretirao. U optužnici se navode imena i radnje u odnosu na 6 civilnih osoba, koje je okrivljenik tukao i maltretirao.

Dana 13. rujna 2017. saslušanjem svjedoka koji je kao pripadnik MUP RH bio zatočen u Belom Manastiru u kolovozu 1991., okončan je dokazni postupak u ovom kaznenom predmetu. Svjedok je iskazao kako mu je okr. Milenko Marić tijekom zatočenja pomagao donoseći mu hranu i vodu te ga i na druge načine pokušavo zaštititi.

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku nakon toga donijelo je, a potom je predsjednik vijeća i javno objavio presudu kojom je optuženik oslobođen od optužbe.

Okr. Milenko Marić izručen je Hrvatskoj u siječnju 2017. godine iz Londona, temeljem europskog uhidbenog naloga. Protiv njega se temeljem izmijenjene  i specificirane optužnice proveo razdvojeni postupak.  Cijelo vrijeme rasprave okrivljenik se nalazio u istražnom zatvoru.

Vrhovni sud Republike Hrvtaske na sjednici održanoj 25. travnja 2018. prihvatio je žalbu državnog odvjetnika, ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet uputio na ponovno suđenje pred posve izmijenjeno vijeće. U odluci Vrhovno sud utvrđuje da je prvostupanjski sud učinio bitnu postupovnu povredu koja se sastoji u tome što je izreka presude proturječna razlozima presude. Naime, prvostupanjski sud je oslobađajuću presudu u cijelosti utemeljio na odredbi čl. 453. toč. 3. ZKP/08 smatrajući da nije dokazano da je optuženik počinio počinio djelo za koje se optužuje. Oslobađajuću presudu trebalo je utemeljiti na odredbi čl. 453. toć. 1. ZKP/08 budući da radnja izvršenja na koju se poziva optužba,  nema obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Inače, Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka podiglo je optužnicu br. KT -136/94, od 3. travnja 2001. godine, kojom je optužilo 58 optuženika, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. Okr. Milenko Marić je nakon provedenog suđenja u odsutnosti osuđen je na 20 godina zatvora.  Nakon uhićenja i ekstradicije dopuštena mu je obnova postupka.

OPĆI PODACI:

Toponim: Zločin u Baranji

Županijski sud u Osijeku 

Broj predmeta: K-rz-1/2017

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Azra Salitražić, predsjednica, suci Mario Kovač i Krunoslav Barkić, članovi

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, br. KT-136/94 od 3.4.2001. godine

Optužnica je u odnosu na okr. Marića precizirana 2017.

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZRH

Osuđenik:

Milenko Marić, nakon uhićenja dopuštena obnova postupka

Nakon ekstradicije, u obnovljenom postupku 2017. godine Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku donijelo je oslobađajuću presudu

Vrhovni sud RH ukinuo je 2018. prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovni postupak.

Žrtve: 

fizički zlostavljano, tučeno i mučeno 6 civilnih osoba iz Duboševice, Belog Manastira i Čeminca