hr | en

Dana 14. listopada 2014. godine Vijeće za ratne zločine  Županijskog suda u Zagrebu optuženike je u odsutnosti proglasilo krivima i svakog osudilo na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

Postupak protiv Mirka Korelije, Miroslava Peškira i Ranka Šimulije, za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optuženike se tereti da su dana 5. kolovoza 1995. kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, prethodno zarobljenog Mladena Brlekovića, pripadnika XII Domobranske pukovnije Hrvatske vojske, zatočenog u zatvoru u Banskom Grabovcu, izveli iz zatvora, odveli ga u obližnju šumu, nedaleko mjesta Miočinovići te ga iz neposredne blizine usmrtili hicima iz automatskih pušaka.

 

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta: 2 K-RZ-11/12

Vijeće za ratne zločine: sudac Tomislav Juriša, predsjednik Vijeća, sudac Mirko Klinžić, član Vijeća, sudac Petar Šakić, član Vijeća

Optužnica: ŽDO-a u Sisku, K-DO-8/09, od 9. svibnja 2011.

Zastupnik optužbe: Jurica Ilić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Kazneno djelo: ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH

Optuženici: 1.-opt. Mirko Korelija, 2.-opt. Miroslav Peškir, 3.-opt. Ranko Šimulija – nedostupni pravosuđu RH, prebivaju na području Republike Srbije

Branitelji optuženika: za 1.-opt. Domagoj Rupčić, odvjetnik iz Siska; za 2.-opt. Danko Kovač, odvjetnik iz Siska; za 3.- opt. Zorko Kostanjšek, odvjetnik iz Siska, a potom Nikola Crnokrak, odvjetnik iz Zagreba

Žrtva – ubijen: Mladen Brleković

14.10.2014. – prvostupanjska presuda

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivim opt. Mirka Koreliju, opt. Mirslava Peškira i opt. Ranka Šimuliju zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZRH te ih je na temelju tog propisa osudilo na kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci svakog.

14.11.2018. – pravomoćna presuuda

Vrhovni sud je prihvatio žalbu državnog odvjetnika, preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni na način da je optuženicima za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZRH zbog kojeg su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim, na temelju istog zakonskog propisa, osudio na kaznu zatvora u trajanju od po 7 (sedam) godina svakog optuženika.