hr | en

Suđenje protiv optuženog Ranka Jakovljevića i drugih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila (obitelj katoličkog svećenika Matanovića) pred Vijećem Okružnog suda u Banja Luci, BiH, 2004/5. Donesena je nepravomoćna presuda. 

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optužnica je teretila Ranka Jakovljevića, Miroslava Čađa i ostale da su noću 14. kolovoza 1995. godine odveli i protuzakonito zatvorili rimokatoličkog svećenika Tomislava Matanovića u kuću njegovih roditelja Josipa i Božane Matanović te ih držali u kućnom pritvoru do 19. rujna 1995. godine. Nadalje, optužnica je teretila optuženog Ranka Jakovljević da je u noći 19. rujna 1995. došao do njihove kuće i rekao optuženom Rodiću, koji je te noći čuvao stražu, da više ne treba stražariti, s obzirom da će obitelj Matanović biti vođena na razmjenu. Optuženi Ranko Jakovljević je zaključao obitelj Matanović a ključ predao načelniku Simi Drljači, nakon čega su, oko 2,00 sata članove obitelji Matanović odvele nepoznate osobe u nepoznatom smjeru. (Dana 5. listopada 2001. godine leševi članova obitelji Matanović nađeni su u bunaru, u selu Rizvanovići, općina Prijedor).je teretila Ranka Jakovljevića, Miroslava Čađa i ostale da su noću 14. kolovoza 1995. godine odveli i protuzakonito zatvorili rimokatoličkog svećenika Tomislava Matanovića u kuću njegovih roditelja Josipa i Božane Matanović te ih držali u kućnom pritvoru do 19. rujna 1995. godine. Nadalje, optužnica je teretila optuženog Ranka Jakovljević da je u noći 19. rujna 1995. došao do njihove kuće i rekao optuženom Rodiću, koji je te noći čuvao stražu, da više ne treba stražariti, s obzirom da će obitelj Matanović biti vođena na razmjenu. Optuženi Ranko Jakovljević je zaključao obitelj Matanović a ključ predao načelniku Simi Drljači, nakon čega su, oko 2,00 sata članove obitelji Matanović odvele nepoznate osobe u nepoznatom smjeru. (Dana 5. listopada 2001. godine leševi članova obitelji Matanović nađeni su u bunaru, u selu Rizvanovići, općina Prijedor). 

IZVJEŠTAJI S PRAĆENJA 

Velikim Vijećem Okružnog suda u Banja Luci predsjedavao je sudac Miodrag Bojović.

IZJAVE ZA JAVNOST 

“Prvo suđenje za ratni zločin u Republici Srpskoj..”, izjava regionalnog tima promatrača

Izjava 20. ožujak 2005 

PRESUDA 

Prilikom objavljivanja, sudac Bojović je obrazložio oslobađajuću presudu nedostatkom dokaza, po članku 350. točka 3. Krivičnog zakona RS. Naveo je kako tijekom postupka nije dokazano da su optuženi počinili krivično djelo za koje su optuženi te da prvooptuženi Ranko Jakovljević nije donio naređenje o protupravnom držanju Tomislava Matanovića u pritvoru. Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudac Bojović, zaključio je da se u ovom slučaju radilo o propisnom policijskom osiguranju, koje je naredio načelnik Centra javne bezbednosti (CJB) Prijedor, pokojni Simo Drljača.

ZAVRŠNO MIŠLJENJE PROMATRAČKOG TIMA 

Prvo suđenje za ratni zločin u Republici Srpskoj nije donijelo pravdu za obitelj Matanović. Sudsko vijeće je osnovalo oslobađajuću presudu na nedostatku dokaza, 
što više ukazuje na manjkavu istragu, kao i pasivnu ulogu Tužilaštva i Sudskog vijeća u pribavljanju dokaza. Osim toga, teško je prihvatiti ukazivanje Sudskog vijeća na gubitak mnogih važnih dokaza, izgubljenih prilikom uništavanja dokumentacije CJB Prijedor, koju je navodno izvršio načelnik, u to vrijeme, Simo Drljača. Budući da je u vrijeme suđenja pokrenuta istraga za ubojstvo obitelji Matanović, postavlja se pitanje zašto taj postupak nije sjedinjen s predmetom za protuzakonito pritvaranje, nego se nastavlja s neopravdanim odugovlačenjem postupka.