hr | en

Documenta 18. ožujka 2014. organizira konferenciju za novinare, Kuća ljudskih prava Zagreb, 11.00 h, povodom odluke Ustavnog suda Republike Srbije, od 30. siječnja 2014. godine, kojom je uvažena ustavna žalba pravomoćno osuđenog Saše Radaka za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na poljoprivrednom dobru “Ovčara”.

Saša Radak jedan je od 17 pripadnika srpskih postrojbi, koji su odlukom Vijeća za ratne zločine – Okružnog suda u Beogradu, 12. ožujka 2009., osuđeni na visoke kazne zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, izvršenog u periodu od 20. do 21. studenog 1991., na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara.

Kako stoji u spomenutoj presudi, potvrđenoj od strane Apelacionog (žalbenog) suda u Beogradu, 23. lipnja 2010., ratni zločin na Ovčari je počinjen “vršenjem ubojstava, tjelesnim povrijeđivanjem i nečovječnim postupanjem kojim se povrijedilo ljudsko dostojanstvo, najmanje 200 ratnih zarobljenika, od kojih su 193 osobe identificirane”.

Na konferenciji će govoriti Veselinka Kastratović, pravnica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i promatračica spomenutog beogradskog suđenja te Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

U drugom dijelu konferencije Milena Horvat, Ministarstvo branitelja i Emina Bužinkić, Documenta informirat će javnost o svim izazovima koji se nalaze pred institucijama RH-a u vezi cijelovitog rješavanja teškog položaja civilnih žrtava rata u RH-a.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću