hr

Kazneni postupak protiv opt. Vojina Krstića i drugih zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Opći podaci:

Županijski sud Osijek

Poslovni broj:

K-Rz-4/2021, čl. 122. OKZ RH

Vijeće za ratne zločine:

sutkinja Zdenka Leko, predsjednica

sudac Mario Kovač, član

sudac Mirko Ljubičić, član

Izmijenjeno vijeće (vijće je izmijennjeno 30.11.2023. te je rasprava započela iznova):

sutkinja Vesna Osmanović, predsjednica

sudac Mario Kovač, član

sudac Mirko Ljubičić, član

Optuženici:

I okr. Vojin Krstić, prisutan, brani se sa slobode

II okr. Draženko Đokić, prisutan, brani se sa slobode

III okr. Milivoj Đorđević, prisutan, brani se sa slobode

Obrana:

branitelj I okr. Tomislav Filaković, odvjetnik iz Osijeka

branitelj II okr. Berislav Krnić, odvjetnik iz Osijeka

branitelj III okr. Marin Kordić, odvjetnik iz Osijeka

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnica podigniuta 30.03.2021.

Zastupnica optužbe:

Mirjana Zubčević, zamjenica ŽDO Osijek

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku donijelo je 9. listopada 2020. rješenje o provođenju istrage protiv Vojina Krstića i Draženka Djokića zbog postojanja osnovane sumnje da bi u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, kao pripadnici TO Negoslavci, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo, pa su tako zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir, kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, među kojima su bili i V.Š., S.G., Ž.K., D.B., Z.N. i V.K., koje su svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela, pri čemu ih je prvookrivljeni Vojin Krstić udarao palicom i rukama, a drugookrivljeni Draženko DJokić ih udarao puškom i s njom ih gurao prema hangaru.

Istraga u tom kaznenom predmetu proširena je rješenjem od 6. studenoga 2020. i na Milivoja  Đorđevića zbog postojanja osnovane sumnje da bi 20. studenoga 1991., u poslijepodnevnim satima, na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi sudjelovao u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo tako da je; nakon što je u hangar uvedeno najmanje 200 zarobljenika koji su po izlasku iz autobusa do ulaska u hangar bili primorani proći kroz formirani špalir, pri čemu su ih pripadnici TO i drugih srpskih paravojnih postrojbi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela, što se nastavilo i u hangaru; ušao i on u hangar i prišao jednom od zarobljenika koji je stajao uz zid te ga tukao crnom plastičnom vodovodnom cijevi po leđima.

Nakon dovršene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku je 30. ožujka 2021. podignuta optužnica protiv okrivljenih Vojina Krstića, Draženka Djokića i  Milivoja Đorđevića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH.

Ukratko o optužnici (optužnica nije pročitana na ročištu):

Okrivljenike se tereti da su u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, počinili navedeno kazneno djelo nakon prethodnih višemjesečnih napada Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i drugih paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na grad Vukovar i nakon što su agresorske snage slomile otpor hrvatskih branitelja i pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika. Po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića zarobljenici su predani pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te autobusima iz vukovarske bolnice odvezeni u vojarnu JNA, a potom dovezeni na poljoprivredno dobro Ovčara.
Trojicu okrivljenika optužnicom se tereti da su postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, odnosno da su kao pripadnici TO Negoslavci i zaposlenici poljoprivrednog dobra Ovčara; zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi; sudjelovali u nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo. Prvookrivljenik i drugookrivljenik su, tereti ih se, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi, formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, koje su potom svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.
Prvookrivljenika se tereti da ih je udarao palicom i rukama, a drugookrivljenika da ih je udarao puškom i s njom ih gurao prema hangaru, a po njihovom ulasku u hangar u njega su ušli prvookrivljenik i trećeokrivljenik te je prvookrivljenik, tereti ga se, ranjenom zarobljeniku oteo iz ruke štaku i s njom ga udarao po glavi i tijelu. Kada je zarobljenik pao na tlo, okrivljenik ga je nastavio tući psujući ga, a trećeokrivljenik je prišao jednom od zarobljenika koji je stajao uz zid te ga, tereti ga se, tukao crnom plastičnom vodovodnom cijevi po leđima.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova