hr | en

Vrhovni sud Srbije preinačio je presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu te je Milana Bulića zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog zlostavljanjem ratnih zarobljenika na Ovčari 20. i 21. studenog 1991. godine osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. 

OPTUŽNICA 

Istom optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije optuženo je više osoba zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20. i 21. studenog 1991. godine.

OPĆI PODACI

Okružni sud u Beogradu

Odjeljenje: Vijeće za ratne zločine

Vijeće: sudac Vesko Krstajić, predsjednik Vijeća; sutkinje Gordana Božilović-Petrović i Vinka Beraha-Nikičević, članice Vijeća

Kazneno djelo: ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 144. KZ SRJ, u vezi čl. 22. KZ SRJ

Optuženik: Milan Bulić

Žrtve – fizički zlostavljani: Damjan Samardžić, Emil Čakalić i dvije NN muške osobe zvane Gašpar i Kemo 

TIJEK POSTUPKA

Zbog bolesti optuženog Bulića postupak je u odnosu na njega 27. siječnja 2005. godine razdojen i posebno dovršen. 
Postupak se vodio pred istim sudskim vijećem pred kojim se vodio i postupak protiv ostalih optuženika. 

PRESUDA

Dana 30. siječnja 2006. godine objavljena je prvostupanjska presuda Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kojom je okr. Milan Bulić proglašen krivim zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, koje je tukao i maltretirao u špaliru na Ovčari i u hangaru u kojem su bili smješteni. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 8 (osam) godina.

Presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu možete pogledati ovdje.

No Vrhovni sud Srbije je preinačio presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u pogledu odluke o kazni te je okr. Bulića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine.