hr | en

Kazneni postupak protiv Đorđe Stojaković optuženog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH.

Opt. Đorđe Stojaković, priznao je počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, iz čl. 122. OKZ RH.  Navedeno kazneno djelo počinjeno je dana 19. studenoga 1991. godine kod mosta Erdut – Bogojevo, zlostavljanjem, fizičkim maltretiranjem dvojice zarobljenih hrvatskih branitelja iz Borovo Commercea.

Sud je uvažio priznanje optuženika i kajanje, te ga je uz ublažavanje kazne osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine.

OPTUŽNICA (SAŽETAK)

Optuženiku se stavlja na teret da je dana 19. studenoga 1991. godine, u večernjim satima, u Republici Srbiji, na području kudeljare i tzv. „cestarske kuće“, u blizini cestovnog mosta Erdut – Bogojevo, nakon što su pripadnici bivše JNA, TO i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi, na području pogona „Borovo Commercea“ u Vukovaru, zarobili više stotina hrvatskih branitelja, te organizirano ih autobusima prevezli u logore na području Republike Srbije, kad se jedan autobus zaustavio, kao pripadnik rezervnoj sastava vojne policije bivše JNA, odjeven u SMB odoru s bijelim ogrtačima, zajedno sa više nepoznatih pripadnika iste postrojbe, izveo iz autobusa više zarobljenih osoba, gdje su ih, protivno odredbama čl.3.st.1, čl. 13. i 14. Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, osobno udario Vladu Kovačića snažno stisnutom šakom u predjel sljepoočnice, od čega je Vlado Kovačić ispao iz autobusa, nakon čega ga je nastavio udarati nogama i gazio po svim dijelovima tijela, a nekoliko trenutaka kasnije mu je potrgao gornji dio odjeće, te ga bacio na tlo, gdje mu je oštricu bajuneta od puške stavio na prsa govoreći: „Ti si mi zaklao ćaću i mater, sada ćeš ti vidjeti kako mi četnici koljemo“, a susjeda Vinka Miljka tukao rukama i nogama obuvenim u vojničke čizme, polomivši mu pri tom rebra, uslijed čega je Vinko Miljak izgubio svijest.

Kršeći pravila međunarodnog prava mučio, nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima, te im nanosio ozljede tjelesno integriteta, pa da je time počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, iz čl. 122. OKZ RH.