hr | en

Postupak protiv Marcela Duspera, Tome Čačića, Jove Kuprešanina, Bogdana Odanovića, Relje Tomića, Duška Bajića, Dane Drakule, Miće Vasića, Goce Koneskog, Slobodana Dotlića, Dragoljuba Lazarevića, Radovana Radenkovića, Bratislava Milojkovića, Steve Miloševića i Miloša Bogdanovića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 142 OKZ RH.

PRVOSTUPANJSKI POSTUPAK

Okružni sud u Gospiću

Broj predmeta: K-5/93

Raspravno vijeće: sutkinja Matilda Krunić, predsjednicaVijeća, sutkinja Miroslava Jurjević, članica Vijeća, suci porotnici Petar Pavelić, Ivanka Maoduš i Ante Vlahov, članovi Vijeća

Optužnica: Okružnog državnog odvjetništva Gospić broj KT-44/92 od 26. svibnja 1993. godine

Kazneno djelo: ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142 OKZ RH

Optuženici: Marcel Dusper, Tomo Čačić, Jovo Kuprešanin, Bogdan Odanović, Relja Tomić, Duško Bajić, Dane Drakula, Mićo Vasić, Goce Koneski, Slobodan Dotlić, Dragoljub Lazarević, Radovan Radenković, Bratislav Milojković, Stevo Milošević i Miloš Bogdanović – opt. Dane Drakula jedini je optuženik koji je prisustvovao suđenju, ostalima se sudilo u odsutnosti

Branitelj optuženih: Stjepan Nikšić, odvjetnik iz Gospića

Presudom Okružnog suda u Gospiću od 21. srpnja 1993. svi optuženici, osim VII.-opt. Dane Drakule, proglašeni su krivima.

Proglašeni su krivima što su od 30. kolovoza do 18. rujna 1991. u Gospiću, kao aktivne vojne osobe u službi JNA, a XIV.-opt. Milošević i XV.-opt. Bogdanović kao građanske osobe u službi JNA u Garnizonu Gospić, izdavali vojnicima naredbe da u sklopu ratnih operacija koje je bivša JNA provodila na području Gospića, pucaju po stanovnicima, školama, bolnici, crkvi i ostalim civilnim objektima oko vojarne i po gradu Gospiću, te što su i sami pucali iz artiljerijskog oružja svih vrsta, puškomitraljeza, protuavionskih mitraljeza i ostalog pješadijskog naoružanja, što je imalo za posljedicu smrt većeg broja civila te ogromnu materijalnu štetu na građevinskim objektima.

Optuženici Marcel Dusper, Relja Tomić i Duško Bajić osuđeni su na po 20 godina zatvora svaki, optuženici Tomo Čačić, Jovo Kuprešanin, Bogdan Odanović, Mićo Vasić, Goce Koneski, Slobodan Dotlić, Dragoljub Lazarević, Radovan Radenković, Bratislav Milojković, Stevo Milošević i Miloš Bogdanović na po 15 godina svaki, do je prema Dani Drakuli, jedinom optuženiku koji je prisustvovao suđenju, nakon odustanka državnog odvjetnika od optužbe ista odbijena.

Presudu Okružnog suda u Gospiću broj K-5/93-1 od 21. srpnja 1993. pogledajte ovdje.

PRESUDA VSRH

VSRH je 24. veljače 1994. potvrdio presudu suda prvog stupnja.

Rješenje VSRH broj I Kž 816/1993-3 od 24. veljače 1994. pogledajte ovdje.

OBUSTAVA POSTUPKA PROTIV OPT. SLOBODANA DOTLIĆA

Nakon što je tužiteljstvo prekvalificiralo kazneno djelo iz optužnice, sa ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na oružanu pobunu, 30. listopada 2013. primjenom Zakona o općem oprostu Županijski sud u Rijeci odbio je optužbu i obustavio je postupak protiv Slobodana Dotlića, koji je prethodno, 18. listopada 2013., uhićen na graničnom prijelazu između Hrvatske i Mađarske.