hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Polka iz Karlovca organiziraju Seminar „Žene u ratu – žrtve, promatračice, počiniteljice“s ciljem promišljanja uloga i položaja žena u ratovima, razbijanja stereotipnih rodnih uloga te davanja glasa raznim ženama koje su prošle kroz različita iskustva tijekom ratova. 

Seminar „Žene u ratu – žrtve, promatračice, počiniteljice“ održat će se 25. 07. 2019. u Kući ljudskih prava u Zagrebu (Selska cesta 112c) od 10:30 do 16 sati.

Molimo vas da svoj dolazak potvrdite slanjem e-maila na adresu: tena.banjeglav@documenta.hrdo 18. 7. 2019. godine.

Program se nalazi u prilogu, a u nastavku više informacija o događanjima koji se organiziraju u sklopu seminara

 

PREDAVANJE MARTINE BITUNJAC

Martina Bitunjac održat će predavanje i predstavljanje knjige pod naslovom „Militantne sljedbenice: Žene i ustaški pokret“.

Ustaški pokret težio je ideologizaciji „hrvatske žene“, koja se „oslobađa“ ideje ravnopravnosti i žrtvuje se za dobrobit „narodne zajednice“ –  jedino u patrijarhalnoj ulozi majke i odgojiteljice „arijske rase“. Ta propagirana slika žene u ratnim godinama nije mogla zaživjeti jer je mobilizacija radnica u različita zanimanja bila potrebna za opstanak „Nezavisne Države Hrvatske“. Pripadnice ustaškog pokreta, koje su od početka aktivno podupirale Pavelićevu organizaciju, vrlo rijetko su bile ograničene na ulogu majke. Kao „dužnostnice“politički su sudjelovale u formiranju nove državete su rukovodile „Ženskom lozom hrvatskog ustaškog pokreta“ i „Ženskom ustaškom mladeži“, gdje su bile zadužene za širenje ustaške propagande i mobilizaciju djevojčica i žena u pokret. Niti podupiranje zločinačkog sistema nije bila samo domena muških pripadnika „Ustaše“. Predavanje, koje se bazira na publikaciji „Verwicklung. Beteiligung. Unrecht. Frauen und die Ustaša-Bewegung“ posvetit će se ideološkim mišljenjima i mogućnostima djelovanja žena aktivnih u fašističkom pokretu, od supruge ustaškog vođe do ženskog personala u koncentracijskim logorima. 

Gostovanje Martine Bitunjac odvija se u sklopu projekta „Staring at Goats; Propaganda, Scapegoating and „the Other“ 1918-2018.“ koji financira Europska unija unutar programa Europe for Citizens.

 

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “IZGRADNJA MIRA” I RADIONICA “ŽENE U RATU. KREATIVNO PROMIŠLJANJE ULOGA I POLOŽAJA ŽENA U RATNIM SUKOBIMA”

Alice Straniero i Tena Banjeglav u nastavku će održati prezentaciju rezultata projekta „Izgradnja mira: razgovori s mladima u Hrvatskoj o temama rata u 1990-ima, pomirenja i tranzicijske pravde“ i radionicu „Žene u ratu. Kreativno promišljanje uloga i položaja žena u ratnim sukobima“

Na ovom događaju, zadnjem u sklopu projekta „Izgradnja mira“, predstavit će projekt i njegove rezultate. Provedba projekta započela je u svibnju ove godine provedbom triju radionica u tri hrvatska grada (Zagreb, Rijeka i Karlovac) s mladima od 15 do 18 godina. Teme radionica bile su Domovinski rat, proces izgradnje mira i tranzicijska pravda. Sudionici su popunjavali upitnik, s ciljem da iskažu svoje interese, potrebe i mišljenja o navedenim temama, kako bi smo njima unaprijedili nastavu i kurikulume povijesti, građanskog odgoja, kao i historijsko-građansku neformalnu edukaciju. Rezultati upitnika, metodologija koja je korištena, kao i komentari i prijedlozi nastali na temelju njih, objavljeni su u online publikaciji i dostupni su za preuzimanje svima zainteresiranima. U nastavku, održat će se radionica „Žene u ratu. Kreativno promišljanje uloga i položaja žena u ratnim sukobima“, u kojoj će prisutnima pokazati novu, inovativnu metodu koja je korištena i na radionicama s mladima. Metoda se pokazala vrlo zanimljivom i uključujućom te će koristiti nastavnicima, osobama koje rade s mladima i svima zainteresiranima da unaprijede svoj rad i učine ga zanimljivijim. 

Projekt financira Europska unija u sklopu šireg projekta “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u” koji provodi Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice.