hr | en

Od 19. do 21. studenog u njemačkom gradu Erfurtu održana je završna konferencija u sklopu projekta „Staring at Goats. Propaganda, Scapegoating and the Other 1918-2018“ u kojem je Documenta jedna od pet partnerskih organizacija. Domaćin ovog skupa bila je udruga Culture Goes Europe iz Erfurta koja je ujedno i nositelj i koordinator projekta. Pored Documente i domaćina završnog događaja, preostale partnerske organizacije u projektu su Estonian Institute of Historical Memory iz Estonije, organizacija za rad s mladima United Societies of Balkans iz Grčke te feministička organizacija UMAR iz Portugala.

Kroz doprinos svih partnerskih organizacija u analizi povijesnih izvora kao što su fotografije, novinski tekstovi, filmovi i plakati, uspoređeno je iskustvo socijalne konstrukcije i političke instrumentalizacije „Drugih“ i „Drugačijih“ u Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Estoniji i Portugalu. Razmjena saznanja među partnerima pokazala je da se projekcije „Drugoga“ koriste za političku instrumentalizaciju u različitim zemljama Europe, no i da postoji građanska svijest u dijelu društva o nužnosti suprotstavljanja instrumentalizaciji stvarnih ili projeciranih društvenih razlika za političke ciljeve.

Tijekom projekta „Staring at Goats“ izrađeni su materijali za međunarodnu online kampanju s ciljem podizanja javne svijesti o diskriminaciji koje će Documenta objavljivati na svojim stranicama tijekom prosinca. Objavljivanjem materijala i njihovim širenjem na društvenim mrežama bit će ostvaren cilj projekta da se građane potakne na kritičko propitivanje vlastitog ponašanja i diskriminatornih praksi u svakodnevici. Dio materijala za ovu kampaniju uključuje stripove izrađene za vrijeme proljetne škole, održane u Muhlhausenu u Njemačkoj u ožujku ove godine u kojoj je također aktivno sudjelovalo i nekoliko sudionika iz Hrvatske.

Tijekom završnog sastanka ocijenjena su postignuća projekta financiranog kroz program Europske unije „Europa za građane“. Projekt je ocijenjen kao mali, ali važan korak u smjeru povećanju javne percepcije mehanizama stvaranja i političke instrumentalizacije različitosti.  

Nakon završnog sastanka održana je javna tribina na kojoj su predstavnici partnerskih organizacija diskutirali tematiku projekta odnosno stečena saznanja i uvide.

U fokusu rasprave bila je tema nastave povijesti koje se često instrumentalizira za suvremene političke ciljeve. Pored toga, rasprava je posvećena promišljanju modaliteta nastavka rada kroz neki budući zajednički projekt partnerskih organizacija.