hr

U periodu od 05.09 – 17.09.2021 održala se ljetna škola „Biographies of resistance: meeting with the history of marginalized groups, between oppression and fight for human rights“ u Zagrebu.

Projekt koji je organizirala Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću za ukupno trideset mladih sudionika iz Hrvatske i naših partnerskih zemalja poput Češke Republike, Grčke, Italije, Srbije i Španjolske, a koji je financirala Europska unija kroz Erasmus +program.

Tijekom deset dana aktivnosti raspravljali smo o temama marginaliziranih skupina u povijesnim narativima, obrazovanju i javnom prostoru s ciljem pronalaženja umjetničkih i kreativnih rješenja koja će ih uključiti u našu zajedničku suvremenu povijesti i stvoriti inkluzivnije i multikulturalne narative.

Glavne teme aktivnosti bile su kreativne radionice i diskusije o podzastupljenosti žena, vjerskih i nacionalnih manjina, LGBT+ zajednice, izbjeglica i migranata. Svaki nacionalni tim moderirao je raspravu i podijelio svoja osobna iskustva i mišljenja. Kroz razne biografije otpora dobili smo prikaz života feministica, aktivista, protivnica režima i boraca za ljudska prava iz 20. i 21. stoljeća. Zajedno smo posjetili mjesta stradanja i sjećanja poput JUSP Jasenovac gdje smo imali vođenu turu te vrijeme za obilazak muzeja kako bi se upoznali s biografijama žrtava i preživjelih i razmislili o sličnim mjestima u svojim zemljama i načinima na koja se ta mjesta pamte. Na zanimljive načine smo isto tako istražili različite lokacije u Zagrebu povezane uz bitne povijesne događaje, te raspravljali o važnost memoriziranja i pamćenja posjećenih mjesta i biografija otpora. Sudionici su otkrili grad na kreativan način i razgovarali s mještanima da saznaju vise o povijesti grada. Također smo posjetili Spomen šumu Dotrščina, gdje su sudionici istraživali park i njegove spomenike te kreativno stvarali vlastite spomenike koji su trebali obilježiti žrtve Dotrščine. Na groblju Mirogoj smo se posvetili izbrisanoj povijesti i biografijama ljudi koji nisu spomenuti, niti na bilo koji način obilježeni, te uzrocima i posljedicama istog. U kratkom obilasku s vodičem, sudionici su posjetili židovski dio groblja, dio povezan s ratom devedesetih, grob djece s Kozare te spomen grob narodnih heroja i heroina iz vremena Jugoslavije.

Posljednjeg dana naše razmjene mladih sudionici su otvorili izložbu i predstavili svoja umjetnička djela posjetiteljima. Tijekom aktivnosti bilo je vremena za druženje međusobno i upoznavanje Zagreba. Također se organizirala interkulturna večer s ciljem upoznavanja drugih kultura kroz tradicionalnu hranu, glazbu i plesove. Zaključno, možemo reći da smo imali uspješnu međunarodnu Erasmus + aktivnost u kojoj su se naučile važne i zanimljive stvari te gdje su se izgradila nova poznanstva.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću