hr | en

Documenta– Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Građanski odbor za ljudska prava, u ime Antifašističke lige RH, pozivaju Vas na otvorenje javne instalacije „ZAVNOH“ na Trgu bana Jelačića 19. svibnja s početkom u 10 sati.

Memorijalnom intervencijom na nekadašnjem Trgu Republike slavimo 70. godišnjicu Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a.

Konceptualnim prezentiranjem dvaju ključnih članaka Deklaracije o osnovnim pravima naroda i građana Demokratske Hrvatske, koja ističu jednakost hrvatskog i srpskog naroda u Hrvatskoj, te jednakost u pravima muškaraca i žena, želimo sugrađane/ke podsjetiti na civilizacijske tekovine antifašističkog pokreta utkane u Ustav suvremene Republike Hrvatske te primjerom dobre prakse prekinuti kontinuitet kulture zaborava i nemara.

ZAVNOH je udario temelje moderne Hrvatske koja je pobjedom u antifašističkoj borbi, po prvi put u svojoj povijesti, postala republikom, u sklopu tadašnje socijalističke Jugoslavije. Predsjednik ZAVNOH-a Vladimir Nazor, postao je prvi predsjednik te prve hrvatske republike. Odluke ZAVNOH-a imale su presudno i dalekosežno značenje te su ustavno-pravni temelj suvremene Republike Hrvatske.

Antifašistička liga Republike Hrvatske