hr

Pozivamo Vas na zatvaranje izložbe “Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac” dana 1. lipnja 2021. u 14:00 u Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac. Ujedno najavljujemo da će od 10. – 20. lipnja 2021. izložba biti postavljena u Beogradu.

Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori izložbe su JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Izložba se realizira uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

Tom će prilikom glumac i zastupnik Hrvatskog sabora Vili Matula pročitati nekoliko neobjavljenih pjesama književnika Ante Zemljara posvećenih logoru Slana i selu Šibuljine, čiji su svi stanovnici odvedeni i ubijeni. Nitko se nije vratio.

Na otoku Pagu nalazio se i logor za žene i djecu u selu Metajna, sjeverozapadno od uvale Slana. Žene su bile zatočene u dvije kuće (kasnije i u trećoj) koje su bile na samom rubu sela. Prve zatočenice su bile četiri Židovke, supruge zatočenika iz logora Slana. Najvjerojatnije su u Metajnu deportirane istog dana kada i muškarci u Slanu, 24. lipnja 1941. Ostale žene iz tog prvog transporta ubijene su prilikom deportacije. Nakon njih, oko 15. srpnja 1941. stižu i one žene koje su ranije uhapšene u Zagrebu, kao i druge koje su im pridružene u Gospiću. Mjesto logora danas nije obilježeno spomenikom ili spomen pločom. Čuvanje uspomena na žrtve holokausta i genocida je civilizacijska tekovina i zato žrtve zaslužuju bolje. Stoga pamtimo žrtve logora Slana i Metajna.

Ivo Pejaković, ravnatelj JUSP Jasenovac

Vesna Teršelič, voditeljica Documente