hr | en

Fond za humanitarno pravo Beograd i SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu organiziraju predstavljanje Interaktivnog narativa „Zatiranje istorije i sjećanja“ u utorak 29. studenog/novembra 2016. godine u 18 sati u Ustanovi kulture Parobrod (Beograd, Kapetan Mišina 6a).

Tijekom predstavljanja govirit će Mirko Klarin i Mina Vidaković, autori narativa (SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu), doc. Mija David, arhitektica i docentica na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, dr Branislav Dimitrijeviće, profesoro povijesti i teorije umjetnosti na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, Nataša Govedarica, dramaturginja i Nemanja Stjepanoviće, istraživačem Fonda za humanitarno pravo

Narativ „Zatiranje istorije i sjećanja“ detaljno prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, istorijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990 – tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, procesuirani pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Posebno poglavlje je posvećeno brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima za čije razaranje do sada niko nije odgovarao.

“Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu tokom postjugoslavenskih ratova od 1991. do 1999. predstavlja najgori primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata” – napisala je Helen Walasek u uvodu narativa „Zatiranje istorije i sjećanja“.

Narativ je dostupan na linku: http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/