hr | en

U subotu 27. maja 2017. godine u 19 časova u Centru za kultrunu dekontaminaciju u Beogradu biće otvorena izložba „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“. 

Otvaranju izložbe prethodiće uvodni razgovor sa Dr Milenom Dragićević Šešić (Fakultet dramskih umetnosti), Dr Olgom Manojlović Pintar (Institut za noviju istoriju Srbije) i Minom Vidaković (SENSE). 

Izložba „Zatiranje istorije i sećanja“ prikazuje ogromne razmere uništavanja kulturne baštine tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje dosežu do najvećeg razaranja na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Uništavanje istorijskih, verskih i kulturnih građevina i lokaliteta bilo je namerno i u službi progona zajednica sa prostora koji se želeo osvojiti. Tako su tvorevine koje su nekada ujedinjavale narode postale mesta koja ih razdvajaju, često i nakon njihove obnove. 

Izložba nastoji da doprinese javnoj debati o obimu i posledicama uništavanja kulturnog nasleđa naroda bivše Jugoslavije, da proširi vidike i izvan sudskog procesuiranja ovih zločina pred Haškim tribunalom, i doprinese sveobuhvatnijoj diskusiji o značaju kulturnog, verskog i istorijskog blaga na našim prostorima.

Na postavci i realizaciji izložbe učestvovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije, te ugledni međunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser. Kustoskinja izložbe je Branka Benčić iz Hrvatske.

Fond za humanitarno pravo Beograd