hr | en

Antifašistička liga RH u otvorenom pismu javnosti osvrće se na izjavu Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, koji s indignacijom odbacuje “neargumentirane kritike” na račun ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

“Što je ministar kulture rekao da bi to bio razlog da ga se smijeni? Neka oni koji se bune protiv njega kažu u čemu je problem, nemaju argumente’, kazao je Karamarko. Problem je u tome, poručuju iz Antifašističke lige, da trenutačna hrvatska Vlada na čelu sa svojim prvim potpredsjednikom ne vidi u čemu je problem!

“Da vodeće funkcije svog ministra u pokretima i strankama koje relativiziraju nacizam, a veličaju ustaštvo, ova Vlada ne vidi kao problem. Da za njih nije argument niz Hasanbegovićevih izjava i intervjua koji argumentiranije od bilo kakvih “neargumentiranih” kritika govore o vrijednosnim sudovima ministra kulture”, stoji u otvorenom pismu javnosti koje ispred Antifašističke lige RH potpisuje Zoran Pusić.

Za Vladu, nadalje, nije argument niz Hasanbegovićevih izjava i intervjua koji argumentiranije od bilo kakvih “neargumentiranih kritika” govore o vrijednosnim sudovima ministra kulture. Tako Hasanbegović na portalu poklonika SS Handžar divizije, handzar.jimdo.com, veliča imama i Haupsturmführera (SS čin koji odgovara satniku) te divizije Huseina ef. Đozu, koji u svom pismu Himmleru, između ostalog, piše: ‘Spremni smo položiti naše živote u borbi za velikog vođu Adolfa Hitlera i Novu Europu’, podsjeća Antifašistička liga.

Hasanbegovićeva ocjena da je Đozo jedna od ‘najmarkantnijih i najzanimljivijih bošnjačkih ličnosti’ koja se suprotstavila, zajedno sa SS Handžar divizijom, “zločinačkom djelovanju različitih ustaničkih i odmetničkih skupina, koje su barem formalno sebe vidjele i kao dio savezničke ratne strane”, diskvalificira ga ne samo za funkciju ministra, nego i kao relevantnog povjesničara, te pokazuje da njegova ideološka ostrašćenost i netrpeljivost nadilazi profesionalno poštenje, stoji u otvorenom pismu.

Kad su počeli prosvjedi protiv imenovanja Hasanbegovića za ministra, njegov intervju nestaje s portala Handžar divizije; umjesto njega pojavljuje se poruka: “Šta tražite komunjare na ovoj stranici kad vam ovdje nije mjesto hajte vi na vaše prosvjede a ovo je povijesni portal i nema veze s ministrom kulture hvala na posjeti i pozdrav vam Za dom spremni”.

Hrvatstvo nije moralna kategorija

Međutim ovaj intervju originalno se može naći u sarajevskom Oslobođenju od 2. studenog 2013.; jedna od tema je i zahtjev roditelja učenika osnovne škole u Goraždu da ta škola ne nosi ime Huseina Đoze. Hasanbegović s omalovažavanjem govori o tim “anonimnim roditeljima”, iznosi svoj stav da bi i škole izvan Goražda trebale biti nazvane po Huseinu Đozi, a za sve okrivljuje “jeftini novinarski senzacionalizam koji poslovično truje javnost i potkopava temeljne vrednote na kojima bi trebalo počivati društvo (…)”.

“Ovdje se radi upravo o temeljnim vrednotama na kojima bi trebalo počivati hrvatsko društvo! Zabrinjavajuće je koje su to vrednote za Hasanbegovića, posebno s obzirom na njegovu funkciju na koju je, po svemu sudeći, biran ne unatoč, već upravo zbog svojih radikalnih stavova. Program i postupci koje je iznio i izveo poslije postavljanja na mjesto ministra kulture ne daju nadu da su prijašnje izjave i tekstovi mladenačke zablude ili nešto izvučeno iz konteksta. O svom programu Hasanbegović govori (Dnevni Avaz, 22. 1. 2016.) kao o “stvaranju nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe”, podsjeća Antifašistička liga.

O tako navještenom programu, nadalje, mogu se izreći argumentirane kritike. “Na primjer, da takav program eksplicite govori o nacionalnoj pripadnosti, u ovom slučaju hrvatstvu, kao moralnoj kategoriji, što ona nije. Da je takav pristup u povijesti bio karakterističan za totalitarne sisteme, u fašizmima paradigma je bila nacionalna ili rasna, u rigidnim komunizmima klasna. A ideološki sukobi su se prekinuli jer svatko tko se nije slagao s ‘paradigmom koja je integrirala cijelu naciju’ morao je biti kuš iz vrlo uvjerljivih razloga.”

Kako Antifašistička liga RH komentira razrješenje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i smjenu Nataše Mataušić, ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja, možete pročitati u otvorenom pismu koje se nalazi u prilogu.

Članice Antifašističke lige RH su između ostalih; Židovska općina Zagreb / Šoa Akademija, Romsko nacionalno vijeće, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Srpsko narodno vijeće, Mreža antifašistkinja Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, ….

Antifašistička liga RH