hr

U sklopu projekta „Koga smo zaboravili? – Nasljeđe Židova u Vukovaru“ održane su prve radionice posvećene biografskom istraživanju u organizaciji Europskog doma Vukovar i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, uz podršku Europske unije (CERV, European Remembrance).

Radionicu na kojima su se učenici i učenice Gimnazije Vukovar upoznali s metodom i poviješću Židova u Vukovaru, vodile su Tena Banjeglav iz Documente i Vlatka Surma Szabo iz Gradske knjižnice Vukovar. Idućeg dana, radionici su prisustvovali profesori i profesorice iz osnovnih i srednjih škola, osobe koje rade s mladima, predstavnici Židovske općine iz Osijeka, članovi organizacija civilnog društva i drugi zainteresirani.

Okupljenima su se prije radionica obratile izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić i voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

Dijana Antunović Lazić naglasila je važnost zajedničkog rada partnerskih organizacija i Europskog doma Vukovar na aktivnostima demokratizacije društva i osnaživanja edukacije posebno u kontekstu rada u vukovarskoj lokalnoj zajednici. Istaknula je zadovoljstvo što na ovom projektu sudjeluju i učenici i učenice zajedno sa svojim mentorima iz Gimnazije uz postepeno širenje mreže posebno obrazovnih, ali i drugih organizacija i partnera.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič zahvalila se okupljenima istaknuvši važnost istraživanja biografija kojima se mladi približavaju nasljeđu grada. Teršelič je istaknula kako iz bogatstva povijesti često gledamo na mračnu stranu, ali važno je učiti, poticati istraživanja stradanja, otpora, kulturnog nasljeđa i identiteta što doprinosi zaštiti ljudskih prava. Zaključno, Teršelič je istaknula kako se unazad nekoliko godina obrazovanje o holokaustu ipak razvija te je podsjetila kako je važno odlaziti na mjesta sjećanja, kako je važno učiti o antisemitizmu nekad, ali i danas te kako moramo osvijestiti trenutak u kojem nas preživjeli iz holokausta – svjedoci vremena – nepovratno napuštaju.

Tijekom sljedeće dvije godine učenici će uz podršku mentora iz Gimnazije, Gradskog muzeja Vukovar i Židovske općine Osijek istražiti živote nekadašnjih stanovnika Vukovara te pripremiti izložbu. Isto tako, posjetiti će i kolege i kolegice iz Gimnazije Landau iz Njemačke.