hr | en

U SENSE Centru u Puli je otvorena multimedijalna izložba “Srebrenica: Genocid u osam slika” i započeta kampanja “Zajedno protiv virusa poricanja” u kojoj sudjeluje 16 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova. Kampanja je otvorena porukama suca Carmela Agiusa i tužitelja Sergea Brammertza.Otvaranjem izložbe i emitiranjem video poruka iz Haaga i Srebrenice u SENSE Centru za tranzicijsku pravdu u Puli započeta je kampanja organizacija civilnog društva iz regije pod naslovom “Zajedno protiv virusa poricanja”, kojom se  obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenici..

“Medjunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Mehanizam su više puta u svojim presudama utvrdili da se srebrenički genocid dogodio “, rekao je u svojoj poruci iz Haaga,  sudac Carmel Agius, predsjednik  Rezidualnog mehanizama za medjunarodne kaznene sudove. “Putem zaključaka iz presuda i utvrđivanjem individualne krivične odgovornosti ostvaren je značajan element pravde. Nažalost, ovi procesi često nailaze na otpore. Posebno je zabrinjavajuće to da se zločini i dalje snažno poriču i da se ratni zločinci i dalje slave. U tom kontekstu angažman organizacija civilnog društva od najvećeg je značaja”, zaključio je sudac Agius.

“Ove godine obilježava se 25 godina mnogih značajnih događaja iz rata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući masakr u Tuzli, genocid u Srebrenici, operaciju “Oluja”… Ovo bi trebalo biti vrijeme kada se zajednice u bivšoj Jugoslaviji prisjećaju bola i patnje svih žrtava. Nažalost, svi znamo da je vjerovatnije da će ove godišnjice biti obilježene negiranjem zločina i glorifikacijom osuđenih ratnih zločinaca”, rekao je u svojoj poruci iz Haaga glavni tužitelj Serge Brammertz. “Mnogi politički lideri  u bivšoj Jugoslaviji još nisu dosegli nivo uzajamnog razumijevanja da zajedno obilježe ove događaje. Zbog toga organizacije civilnog društva ostaju od ključne važnosti.”

Munira Subašić iz “Majki enklava Srebrenice i Žepe” također je uputila video poruku povodom otvorenja kampanje u SENSE centru. “Mi znamo da se i poslije 25 godina u jednom dijelu Bosne i Hercegovine negira genocid, i da se također u susjednoj državi Srbiji negira genocid. Mislim da je to sramota. Jer presuda u Sudu pravde i u Sudu BH i Haskom tribunalu je mislim dovoljno bilo da oni koji su počinili zločin i genocid da se suoče s istinom – jer će ih istina oslobodit. A vrlo je važno da se oni  suoče s istinom da bi oslobodili i svoju djecu, koja ne znaju pravu istinu”, upozorila je. “Mi majke koje smo izgubile svoje najmilije, čiji su ubijeni djeca i muževi, i mnoge su silovane, ipak smo uspjele da odgojimo našu djecu bez mržnje, bez osvete i to je uspjeh nas majki.”

Na postavljanju izložbe i organizaciji kampanje radili su koordinatorica Mina Vidaković, grafička dizajnerica Sanja Vrzić, video i tehnički asistenti Vanja Valtrović i Ajdin Kamber te medijski koordinator Eugen Jakovčić.

Kampanja se nastavlja u srijedu 8. jula prikazivanjem dokumentarnog filma “Trijumf zla” i prikazivanjem izjava preživjelih i svjedoka srebreničkog genocida, a bit će zaključena 11. jula, na dan pada Srebrenice 1995. godine.