hr | en

Danas, 26. travnja 2011. na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, kao i u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu, Banja Luci, Prištini, Skopju i Podgorici, započela je do sada najveća regionalna kampanja, tijekom koje će se prikupljati milijun potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

U istovremenoj akciji u osam gradova regije sudjelovao je veliki broj volontera i volonterki, dok će tisuće mladih biti nositelji kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. lipnja.

Kampanju i samu Inicijativu za REKOM neposredno pred sam početak događaja na Trgu bana Josipa Jelačića novinarima su predstavili Mario Mažić i Ivan Novosel iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska dok je o tijeku konzultacijskog procesa Inicijative za REKOM govorila Darija Marić iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Potpisi će se u Hrvatskoj skupljati na štandovima u više od 80 gradova, ali i u okviru kampanje „od vrata do vrata“.

Osječki koordinator kampanje prikupljanja potpisa Miren Špek istaknuo je da su kampanji prethodila višegodišnja istraživanja i konzultacije u svim državama sa žrtvama i sudionicima sukoba. ‘Komisija čije osnivanje tražimo imat će jasna pravila rada, postupak odabira članova, a izvještaj će podnijeti u roku tri godine od početka rada’, rekao je Špek povodom otvorenja štanda za prikupljanje potpisa u Osijeku.

“Brojne su udruge i organizacije već dosad prikupile obimnu građu o žrtvama rata, tako da se ne kreće iz početka, ali želimo sve te podatke i ispovijesti žrtava prikupiti na jedno mjesto i dobiti nešto oko čega se svi slažu, kako bi se zaustavilo manipuliranje brojem žrtava rata u političke svrhe, istaknuo je Ivan Novosel, nacionalni koordinator kampanje za Hrvatsku.

Činjenice su temelj održivog mira jer se njima smanjuje mogućnost manipuliranja, izjavila je Vesna Teršelič, voditeljica Documente na početku kampanje prikupljanja milijun potpisa ističući još jednom da bi takva komisija bila dodatni mehanizam, uz suđenja za ratne zločine, za utvrđivanje činjenica. Navela je da u Hrvatskoj još 1.800 obitelji traga za nestalima, a u regiji više od 15.000 obitelji.

I tijekom današnjeg dana volonteri i volonterke Inicijative mladih za ljudska prava istaknuli su kako se nadaju da će svi dobronamjerni ljudi potpisom podržati inicijativu koja može pomoći da se vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim obiteljima, utvrdi sudbina nestalih i konačno, činjenice o ratnim zločinima.

REGIJA

“REKOM je možda i posljednja prilika koja se ne bi smjela propustiti, da se naša društva suoče sa prošlošću na osnovu činjenica a ne pretpostavki, na osnovu dokaza a ne manipulacija, i prilika da se započne izgradnja kulture suosjećanja i solidarnosti koja je neophodna postjugoslavenskim društvima” poručeno je iz Podgorice na početku kampanje prikupljanja milijun potpisa.

Tom prilikom istraživač ljudskih prava u Crnoj Gori, Aleksandar Saša Zeković je kazao da je u proteklih 20 godina urađeno jako puno, ali da je značaj toga manji ako se sve gleda sa aspekta šta je i i koliko urađeno za žrtve ratova. “Ustanovljenje ovakve vrste komisije kao i mehanizam je veoma važan korak koji kompletan proces oslobađa emocija i politizacije” kazao je on.

Bez suočavanja s prošlošću nema zdrave budućnosti i zbog toga je Inicijativa za REKOM neophodna ukoliko ne želimo da živimo u laži, poručili su brojni političari i javne osobe koji su došli ispred sarajevske Katedrale podržati kampanju “Milijun potpisa za REKOM”.

Književnik i politički analitičar Ivan Lovrenović istaknuo je da Inicijativaza REKOM predstavlja jedini način da se i žrtvama i zločinima vrati pravo lice.

„Ako ova Inicijativa ne uspije nemamo šansu za sretniju budućnost“, kazao je Lovrenović.

Ovu inicijativu dosad su podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Europska komisija i Europski parlament, kao i brojne javne osobe u regiji.

Simbolični potpisi podrške će tijekom lipnja ove godine zajedno s Prijedlogom Statuta REKOM-a biti predani svim parlamentima u regiji, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Potpis možete dati i na službenim internet stranicama www.zarekom.org, na kojima su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM.