hr | en

Mnoga od ubojstava civila počinjena na početku ratnih sukoba, u drugoj polovici 1991. i tijekom 1992. godine na području Siska, sve do danas nisu riješena. Neriješena kaznena djela ratnih zločina između ostalog obuhvaćaju prisilna odvođenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila.

Sramotno je da obitelji žrtava čekaju pravdu već gotovo dvadeset godina iako su u parničnim postupcima mnogi svojim iskazima svjedočili o načinu odvođenja svojih najbližih i osobama koji su ih priveli. Krajnje je vrijeme za rasvjetljivanje zločina kroz kazneni progon! Uz to Vlada RH treba hitno donijeti odluku o otpisivanju parničnih troškova svima koji su podigli tužbe protiv Republike Hrvatske zbog usmrćenja bliske osobe u razdoblju od 1991. – 1995. te osnovati Fond za obeštećenje svih žrtava rata.

Mnoga od ubojstava civila počinjena na početku ratnih sukoba, u drugoj polovici 1991. i tijekom 1992. godine na području Siska, sve do danas nisu riješena. Neriješena kaznena djela ratnih zločina između ostalog obuhvaćaju prisilna odvođenja, pritvaranja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila.

Analizom odštetnih postupaka pokrenutih pred Općinskim sudom u Sisku koje je inicirala rodbina nasilno odvedenih, ubijenih ili nestalih čija tijela do danas nisu pronađena, te prateće dokumentacije u tim predmetima osobito obdukcijskim nalazima (tijekom 1991-92. po nalogu tada Okružnog suda u Sisku napravljana je obdukcija ili vanjskih pregled 64 tijela), razgovorima sa rođacima ubijenih pa i novinskim natpisima, zaključili smo da su sve žrtve umrle nasilnom smrću, a da za njihovo ubojstvo nitko nije odgovarao, iako je iz dostupnih podataka bilo moguće doći do počinitelja djela.

Činjenica da u ovim slučajevima nije bilo kaznenog progona, utjecala je i na ishod građanskih tužbi za naknadu štete. U svim slučajeva ubojstava u Sisku koja smo analizirali rođaci ubijenih nisu uspjeli dobiti naknadu štete. Većina tužitelja mora ili živi pod prijetnjom da će morati snositi troškove parničnog postupaka, koji u nekim postupcima dosežu i do 75 000,00 kn.

Nakon gotovo dva desetljeća predistražnih radnji Glavni državni odvjetnik u rujnu 2010. godine istragu o sisačkim ratnim zločinima oduzeo je sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje godinama u njihovu rasvjetljavanju nije činilo ništa i delegirao je osječkom ŽDO-u. Po informacijama iz medija jutros su uhićeni Đuro Brodarac i Vladimir Milanković zbog ratnih zločina protiv civila na području Siska i jedan neposredni izvršitelj zločina.

Po informacijama glasnogovornika ŽDO Osijek u tijeku je kriminalistička obrada nad trojicom uhićenih (Đuro Brodarac, Vlado Milanković, Drago Bošnjak, na čelu paravojne skupine Vukovi), provode se i pretresi njihovih domova, vikendica. Đuro Brodarac kao ratni šef sisačke policije, Vladimir Milanković kao zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u sklopu PU Sisak se sumnjiče za ratne zločine iz 1991. i 1992. godine i to po zapovjednoj odgovornosti. Upravo navedenoj dvojici tih su se ratnih dana u potrazi za bližnjima za pomoć obraćale očajne obitelji nestalih, ali nisu dobivale odgovore, a neki od njih svjedoče da ih je Brodarac znao dočekati grubo i osorno.

Točan broj ubijenih i nestalih civila iz Siska i okolnih sela do danas nije precizno utvrđen. U sklopu istraživanja na projektu “Ljudski gubici u Hrvatskoj od 1991.-1995.” utvrdili smo identitet nekih od ubijenih i nestalih civila, čija imena možete pronaći u prilogu.