hr | en

Povodom donošenja ovotjednih presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetima ratnog zločina nad civilima u Novskoj, 1991. godine, želimo ukazati na okolnosti da su obje nepravomoćne presude utvrdile činjenično stanje po kojem su pripadnici HV-a unaprijed, planirano usmrtili srpske civile u Novskoj.

Obiteljima žrtava zločina u Novskoj 1991. godine, presude pružaju temelj za ostvarivanje materijalnog obeštećenja – između ostalog stoji u priopćenju Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka .

Priopćenje pod nazivom Zakašnjela pravda za žrtve ratnih zločina protiv srpskih civila počinjenih od strane pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Novskoj 1991. godine, donosi činjenični slijed počinjenih zločina, imena žrtava i komentar obiju presuda.

U priopćenju potpisane organizacije civilnog društva već duži niz godina monitoriraju suđenja za ratne zločine u Republici Hrvatskoj a to je bilo slučaj i u sudskim predmetima o kojima više u priopćenju koje se nalazi u prilogu.