hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva pozivaju Vas na okrugli stol Zajedničko sjećanje na kojem ćemo istovremeno promovirati priručnik Zapisi nevladinih organizacija, Zajedničko pamćenje, Praktičan vodič u 60 pitanja te raspravljati na temu značaja i mogućnosti arhiviranja građe prikupljene u okviru djelovanja organizacija civilnog društva tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Okrugli stol će se održati 14. studenog 2006. od 14.00 do 16.00 sati  u velikoj dvorani Muzeja Mimare, Trg F. Roosevelta br. 5 , u Zagrebu.

Priručnik Zapisi nevladinih organizacija, Zajedničko pamćenje značajan je za organizacije civilnoga društva jer upućuje na metode sustavnog pohranjivanja dokumentacije koju one posjeduju kako bi građa ostala sačuvana i dostupna sadašnjim i budućim znanstvenicima i istraživačima kao dio općeg društvenog i kulturnog dobra zemlje.

Istovremeno, kroz raspravu na okruglom stolu želimo analizirati teškoće koje postoje u sustavnom prikupljanju i pohrani građe organizacija civilnoga društva i mogućnosti koje sustavni pristup toj problematici donosi.

Također nam je cilj produbljivanje daljnjeg razumijevanja važnosti uključivanja ovog segmenta društvene povijesti kako u procese demokratizacije tako i u proučavanje novijehrvatske povijesti.

 Govornici/ce na promociji i okruglom stolu će biti:

  • Živana Heđbeli, prevoditeljica priručnika Zapisi nevladinih organizacija, Zajedničko pamćenje
  • Cvjetana Plavša – Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva,
  • Vesna Teršelič, voditeljica Documente
  • Darko Rupčić, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu
  • Tin Gazivoda, ravnatelj Centra za ljudska prava – moderator

U privitku ovoga poziva je potvrda sudjelovanja koju molimo da ispunite i pošaljete na telefaks broj: 01/2399-111. Ako niste u mogućnosti nazočiti ovome skupu, a želite primiti knjigu ili daljnje informacije o ovome skupu, također molimo da nam faksirate potvrdu sudjelovanja s vašim podacima za kontakt. 

S poštovanjem,

Cvjetana Plavša – Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade  za razvoj civilnog društva,

Vesna Teršelič, voditeljica Documente