hr | en

U utorak, 14. studenog 2006. od 14 do 16 sati u velikoj dvorani Muzeja Mimara, održao se okrugli stol pod nazivom „Zajedničko sjećanje“, u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Istovremeno je promoviran i priručnik „Zapisi nevladinih organizacija, Zajedničko pamćenje, Praktičan vodič u 60 pitanja“.

Priručnik „Zapisi nevladinih organizacija, Zajedničko pamćenje“ je značajan za organizacije civilnoga društva jer upućuje na metode sustavnog pohranjivanja dokumentacije koju one posjeduju kako bi građa ostala sačuvana i dostupna sadašnjim i budućim znanstvenicima i istraživačima kao dio općeg društvenog i kulturnog dobra zemlje. 

U promociju i okruglom stolu na temu značaja i mogućnosti arhiviranja građe prikupljene u okviru djelovanja organizacija civilnog društva tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, svojim su izlaganjima sudjelovali/e Živana Heđbeli, prevoditeljica priručnika „Zapisi nevladinih organizacija, Zajedničko pamćenje“, Cvjetana Plavša – Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Vesna Teršelič, voditeljica Documente, Darko Rupčić, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, te Tin Gazivoda, ravnatelj Centra za ljudska prava.

Tijekom rasprave analizirane su teškoće koje postoje u sustavnom prikupljanju i pohrani građe organizacija civilnoga društva i mogućnosti koje sustavni pristup toj problematici, te produbljeno daljnje razumijevanja važnosti uključivanja ovog segmenta društvene povijesti kako u procese demokratizacije tako i u proučavanje novije hrvatske povijesti.

Zaključci ovog okruglog stola su da je potrebno što prije pristupiti sustavnom popisu i arhiviranju građe prikupljene u okviru djelovanja organizacija civilnog društva tijekom 90-ih godina, jer trenutno ne takvi popisi i arhivi ne postoje. Uočena je i potreba za daljnjim osvještavanjem organizacija i javnosti o važnosti ovog procesa te potreba za edukacijom svih zainteresiranih o načinu arhiviranja takve vrste povijesnog gradiva.

Za taj će proces biti potrebna i financijska sredstva i vrijeme koje organizacija civilnog društva trenutno nemaju, ali je Zaklada za razvoj civilnog društva izrazila spremnost da prati i podupire takve inicijative.