hr

Zgrada na uglu Zvonimirove i Trga žrtava fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je sjedište 𝗨𝘀𝘁𝗮𝘀̌𝗸𝗲 𝗻𝗮𝗱𝘇𝗼𝗿𝗻𝗲 𝘀𝗹𝘂𝘇̌𝗯𝗲 (𝗨𝗡𝗦), 𝘁𝗮𝗷𝗻𝗲 𝗽𝗼𝗹𝗶𝗰𝗶𝗷𝗲 𝗶 𝘃𝗿𝗵𝗼𝘃𝗻𝗲 𝘀𝗹𝘂𝘇̌𝗯𝗲 𝘂𝘀𝘁𝗮𝘀̌𝗸𝗼𝗴 𝘁𝗲𝗿𝗼𝗿𝗮. U podrumu zgrade nalazio se zatvor u koji su uglavnom zatvarani politički protivnici ili oni koji su bili smatrani protivnicima.

Zatvor je zapamćen po posebnim fizičkim i psihičkim mučenjima zatvorenika o čemu postoje sačuvani brojni zapisi, a jedan od svjedoka nazvao ga je “ljudskom klaonicom”. Najpoznatije zatvorenice bile su sestre Rajka i Zdenka Baković, koje su tamo mučene. S prozora na trećem katu te zgrade, Zdenka se bacila na pločnik na Trgu žrtava fašizma te preminula od posljedica.

__________________

Uključite se u kampanju ”ZAGREB PAMTI OTPOR” i podržite nas u istraživanju dodatnih lokacija stradanja i otpora u Zagrebu te doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!

𝐒𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐳̌𝐞𝐭𝐞 𝘂𝗽𝗹𝗮𝘁𝗶𝘁𝗶 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐆𝐨𝐆𝐞𝐭𝐅𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐠𝐝𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐚𝐳𝐢 𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/

__________________
Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.