hr

Ulazimo u ๐ณ๐š๐๐ง๐ฃ๐ข ๐๐š๐ง ๐ค๐š๐ฆ๐ฉ๐š๐ง๐ฃ๐ž ”๐™๐€๐†๐‘๐„๐ ๐๐€๐Œ๐“๐ˆ ๐Ž๐“๐๐Ž๐‘” Pridruลพite nam se i podrลพite kampanju!

๐’๐ฏ๐จ๐ฃ๐ฎ ๐๐จ๐ง๐š๐œ๐ข๐ฃ๐ฎ ๐ค๐š๐จ ๐ข ๐ฏ๐ข๐ฌฬŒ๐ž ๐ข๐ง๐Ÿ๐จ๐ซ๐ฆ๐š๐œ๐ข๐ฃ๐š ๐จ ๐ค๐š๐ฆ๐ฉ๐š๐ง๐ฃ๐ข ๐ฆ๐จ๐ณฬŒ๐ž๐ญ๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐ง๐š๐œฬ๐ข ๐ง๐š ๐ฉ๐ฅ๐š๐ญ๐Ÿ๐จ๐ซ๐ฆ๐ข ๐†๐จ๐†๐ž๐ญ๐…๐ฎ๐ง๐๐ข๐ง๐  ๐ง๐š ๐ฉ๐จ๐ฏ๐ž๐ณ๐ง๐ข๐œ๐ข ๐ฌ๐ฏ๐ž ๐๐จ ๐ŸŽ๐Ÿ.๐ŸŽ๐Ÿ”. ๐ฎ ๐ฉ๐จ๐ง๐จ๐œฬ: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/

__________________

๐†๐ˆ๐Œ๐๐€๐™๐ˆ๐‰๐€ ๐” ๐Š๐‘๐ˆ๐™ฬŒ๐€๐๐ˆ๐‚ฬ๐„๐•๐Ž๐‰

๐™๐ ๐ซ๐š๐๐š ๐ ๐ข๐ฆ๐ง๐š๐ณ๐ข๐ฃ๐ž ๐ฎ ๐Š๐ซ๐ข๐ณฬŒ๐š๐ง๐ข๐œฬ๐ž๐ฏ๐จ๐ฃ i prije Drugog svjetskog rata bila je zgrada ลกkole. Za vrijeme rata, ลกkole su neko vrijeme bile obustavljene, a nastava se ฤesto nije odrลพavala. Zbog toga su ลกkolske zgrade koriลกtene u razne svrhe.

Tijekom drugog velikog vala uhiฤ‡enja pripadnika ลพidovske zajednice u kolovozu 1942., uhiฤ‡eni ลฝidovi smjeลกteni su u zgradu ๐ ๐ข๐ฆ๐ง๐š๐ณ๐ข๐ฃ๐ž ๐ฎ ๐Š๐ซ๐ข๐ณฬŒ๐š๐ง๐ข๐œฬ๐ž๐ฏ๐จ๐ฃ koja je sluลพila kao tranzitni logor. Tamo su proveli nekoliko dana, a zatim su preko Glavnog kolodvora deportirani u logor Auschwitz.

Zgrada u Kriลพaniฤ‡evoj nije bila pogodna za logor, odnosno nalazila se preblizu okolnim zgradama te je stanovniลกtvo svemu svjedoฤilo. Odnos prema ลฝidovima koji su od tamo deportirani, potaknuo je Zagrepฤane na dodatne ฤinove solidarnosti te simpatije prema zatvorenicima i logoraลกima, kao i na porast nezadovoljstva ustaลกkim vlastima.

__________________

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo โ€“ a vi?”podrลพanog kroz Fond za aktivno graฤ‘anstvo, sredstvima Islanda, Lihtenลกtajna i Norveลกke u okviru EGP grantova.

ย 

#ZagrebPamtiOtpor #acfcroatia